Serenade voor jubilaris Broederband

Serenade voor jubilaris Broederband

Nieuws 0 Comment

Muzikale ode aan Pé van der Meulen door zijn eigen fanfarekorps

 

Muziekvereniging De Broederband bestaat in augustus 122 jaar en kent zeer trouwe leden. Waaronder de 80-jarige Pé van der Meulen uit Brunnepe. Met zijn al 65 jaar standvastige inzet voor het harmonieorkest heeft hij meer dan de helft van het bestaan van De Broederband meegemaakt. De bescheiden muziekfanaat is tegen zijn zin in uitgebreid in het zonnetje gezet. Onder andere met een gezamenlijke serenade van De Broederband en percussiegroep Brobando. Pé was overvallen maar raakte wel ontroerd en genoot.

Feitelijk werd Pé vorige week drie maal in één etmaal overrompeld. Dinsdagavond werd hij mee uit eten genomen door zijn dochters, woensdagmiddag 17 februari kreeg hij een bloemetje aangeboden door wijkvereniging Brunnepe aan ’t Roer en ’s avonds stonden plots twee muziekkorpsen voor de deur. Maar hij heeft dan ook een dubbel jubileum te vieren. Naast zijn 65-jarig lidmaatschap van De Broederband heeft hij de respectabele leeftijd van 80 jaar bereikt. Het feit dat hij sinds een tijdje een ziekte onder de leden heeft, weerhoudt hem er niet van om volop van de muziek en zijn kleinkinderen te genieten.

Overrompeld luistert Pé van der Meulen naar de serenade van "zijn" Broederband.

In zijn werkzame leven was Pé van der Meulen kraanmachinist bij Schokbeton, Betonson en Hylkema. Begin jaren ’50 is hij lid geworden van het toen opgerichte tamboerkorps en in september 1952 stapte hij over naar het orkest. In 1953 ging hij al meteen mee met een tiendaags bezoek aan Denemarken waarna in 1956 de H2O-festen in Kampen volgde, uitstapjes naar Antwerpen en vele weekenden Siedlinghausen. Daar maakte hij kennis met pastor Ludwig met wie hij een warme vriendschap opbouwde, samen met Pé’s vrouw Annie (Annechien voor vrienden en bekenden). Zij is in 2000 overleden. Een bekende uitspraak van haar typeert de trouw van Pé aan zijn Broederband: ”Ik voel me soms net een weduwvrouw. Op dagen dat er muziek is (zoals bijvoorbeeld Koninginnedag), is Pé gewoon niet thuis.” Na de muziek komt de Buitenhaven waar Pé ook veel tijd doorbrengt.

De Broederband & Brobanto spelen ter ere van de jubilea van Pé van der Meulen.

Pé van der Meulen, in Brunnepe beter bekend als Pé de Sokke, is zijn fanfarecarrière begonnen op een hoorn die al snel werd opgevolgd door een trombone. Deze bezit hij nog steeds. Later ging hij de bekkens spelen en vervolgens de grote trom. Sinds 1966 is hij ook betrokken bij de Toestebolle, de amusementsband van De Broederband, en verricht hij verengingswerk achter de schermen. Van der Meulen zit nu al jaren bij de drumsectie waar hij samen met Trudy soms net het duo Jut en Jul vormt, als Trudy Pé aan moet geven waar en wanneer te slaan, vertelt Manfred Havermans. De trompettist, zelf ook van jongs af aan betrokken bij De Broederband, memoreert een ontroerend moment tijdens het Bevrijdingsconcert op 17 april 2015 (70 jaar Bevrijding). Aan Pé was de eer om de vlag, de nationale driekleur, te hijsen en te strijken tijdens het nummer Nightfall in Camp. Manfred noemt Pé een typisch voorbeeld van een ruwe bolster, blanke pit. Soms een grote mond maar een hart van goud en nooit te beroerd om een ander te helpen.

Pé van der Meulen wordt in het zonnetje gezet.

Hij hoefde niet te helpen bij het versieren van zijn huis. De buurt zorgde wel voor een opvallend feestelijk versierd huis in de Geert van Woustraat. Binnen mocht dat niet maar in Brunnepe weten ze ook buiten een feestje te bouwen. Buurtbewoners kwamen nieuwsgierig kijken en luisteren toen De Broederband en het daarvan afgescheiden Brobando luid en duidelijk een muzikale ode brachten aan de jubilaris. Gelukkig was er geen repetitie of uitvoering want dan was Pé niet thuis geweest. Als hij een verjaardag heeft op maandag werkt hij die ’s middags af om ’s avonds naar de repetitieavond te kunnen gaan. Als Pé zelf op maandag jarig is, zet hij een krat bier in de kamer voor de gasten en vertrekt naar het verenigingsgebouw aan de 3e Ebbingestraat. Maar nu stond hij toch echt zelf in het middelpunt. In april volgt nog een feestavond waarop ondanks de ziekte, nogmaals met de positieve houding, die Pé eigen is, gezongen zal worden: ”Lang zal hij leven! Hoera (80x)!”

Zie ook:
Muziekvereniging De Broederband
Percussiegroep Brobando

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x