SGP verdiept zich in duurzaam ondernemen

SGP verdiept zich in duurzaam ondernemen

Nieuws 0 Comment

Fracties provincie en gemeente op werkbezoek en in discussie tijdens themamiddag

De SGP-fractie van gemeente Kampen en provincie Overijssel verkenden vorige week vrijdag het thema ’duurzaam ondernemen’. Ze legden werkbezoeken af aan ERF-1 en het Hoornbeeck College, bespraken de Koekoekspolder en sloten op Kampereiland de themamiddag af met een discussie. Daaraan deden ook ondernemers uit de zaal mee, die hoofdzakelijk uit de agrarische sector kwamen.

ERF-1
Het gezelschap toog eerst naar de Mandjeswaard. Op het oudste boerenerf van de Kampereilanden worden onder de naam ERF-1 biologische zuivelproducten vervaardigd, zoals melk, vla en kaas. Ook de vleesproducten worden met respect voor natuur en kringloop gemaakt. De koeien hebben eerst een goed leven in de wei gehad voordat ze geslacht worden. De familie Bruins zwaait de scepter over ERF-1 en hebben binnen de familie en aanhang de taken verdeeld. Harry Bruins vertelde aan de delegatie hoe het eraan toe gaat op de boerderij met het oog op duurzaamheid en gaf een rondleiding. Daarna vertrok de delegatie naar het ROC aan de Willem Hendrik Zwartallee.

De SGP-fractieleden luisteren naar Harry Bruins over "zijn" ERF1.

Hoornbeeck College
De Kamper vestiging van het Hoornbeeck College is sinds 2014 gevestigd aan de rand van het Stationskwartier waar het een nieuw pand heeft gebouwd. De staten- en raadsleden kregen uitleg over het gebouw, waarvan de duurzaamheid zich in meerdere aspecten uit. De schil van het gebouw is buitengewoon duurzaam evenals de installatietechniek. Er is een eigen warmtepomp geslagen in de aarde en er wordt gebruik gemaakt van LED-verlichting en spaarlampen. Op het dak liggen honderden zonnepanelen die overigens nog niet de gehele energiebehoefte dekken. Bij de inrichting van het gebouw is op duurzaamheid gelet evenals op het gebruik. Computers worden centraal afgeschakeld aan het eind van de middag. Etenswaren die overblijven in de kantine mogen niet naar de Voedselbank maar gaan naar gezinnen die de besparing goed kunnen gebruiken.

Het schoolgebouw van het Hoornbeeck College is duurzaam gebouwd.
Koekoekspolder
Op het ROC gaf de fractievoorzitter van de SGP in Provinciale Staten, Jan Hoogland, een uitgebreide presentatie over de duurzame toepassingen in tuinbouwgebied De Koekoek. De tuinbouwontwikkelingslocatie (LOG) beslaat nu zo’n 100ha aan glazen kassen en dit kan groeien naar zo’n 225ha. Het gebied kent een goede ruimtelijke infrastructuur en energievoorziening is een aandachtspunt. Er is een eigen energiebedrijf opgericht (Greenhouse) waarbij geothermie het sleutelwoord is. Het plan is om het aardwarmtesysteem, dat is aangelegd, in de toekomst te verbinden met dichter bevolkte gebieden waardoor ook wijken in Kampen ervan zouden kunnen profiteren. Ook de groente en het fruit zelf worden meer en meer duurzaam geproduceerd.

In de Koekoekspolder is een thermisch systeem aangelegd om de kassen met aardwarmte te verwarmen.

Ons Erf
De themamiddag werd afgesloten in het ontmoetingscentrum op Kampereiland. De fractievoorzitter van de SGP in de Kamper gemeenteraad, Eibert Spaan, vertelde dat duurzaamheid één van de aandachtspunten is van de partij bij de komende raadsverkiezingen. Hij gaf toe dat de SGP het onderwerp laat heeft opgepikt maar er nu in het kader van goed rentmeesterschap alle aandacht voor heeft. Bij de provincie zijn ze volop bezig met het thema en wordt er toegewerkt naar een Duurzaam Overijssel, lichtte Dirk van Dijk toe als fractievoorzitter in de Provinciale Staten. Een agrarisch ondernemer in de zaal haalde Levicticus 25 aan. In dit Bijbelboek uit het Oude Testament werden aan Mozes al richtlijnen gegeven hoe op een duurzame manier om te gaan met land en wijngaard. Na zes jaar oogsten en snoeien moest het land met rust gelaten worden en volgde een sabbatsjaar. De wijsheid en kennis van de Bijbel doet nog steeds opgang. De SGP gaat ervoor..

Tenslotte werd er volop gediscussieerd over duurzaam ondernemen in Ons Erf.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x