Aandacht gevraagd voor zelfmoordpreventie

Aandacht gevraagd voor zelfmoordpreventie

Gemeente, Kamper Kracht, Nieuws 0 Comment

Davey Wensink introduceert 1KZ1EJ3-campagne in Kampen

Op een bankje langs de IJssel heeft Davey Wensink (24) het eerste plakkaat bevestigd van de 1KZ1EJ3-campagne in Kampen. Samen met wethouder Jan Peter van der Sluis schroefde hij het koperen plaatje op de rugleuning met een QR-code. Die verwijst naar de zelfmoordpreventiepagina 113.nl. Davey zocht naar een manier om meer aandacht te vragen voor mensen met mentale problemen en met name met suïcidegedachten. De gemeente werkt mee en wil meer van de kleine plakkaten verspreiden door de gemeente.

1KZ1EJ3
Wie de QR-code scant, komt uit op de pagina van 113 Zelfmoordpreventie. Daar staan tips en contactgegevens als je zelf hulp nodig hebt of je zorgen maakt om iemand in je omgeving. Naar dat laatste was Davey op zoek nadat hij al een paar keer een poging tot suïcide van dichtbij meemaakte. Samen met Dinie Khedoe zette hij de stichting Sharing is Caring op.
Hij vond de 1KZ1EJ3-campagne waaraan al meer dan vijftig gemeenten mee doen maar Kampen nog niet. Via Cynthia Last, wijkverbindster in Brunnepe, kaartte hij dat aan bij de gemeente. Die besloot mee te doen en heeft vijftien plakkaten laten maken. De eerste zit nu op het bankje langs de IJssel bij de Veerweg. Voor de bankjes is gekozen als een plek om even de tijd te nemen om elkaar te zien en te horen hoe het werkelijk met iemand gaat.

Campagnes
Van der Sluis benadrukte vrijdagochtend dat de gemeente aandacht heeft voor suïcide en preventie. Kampen participeert in de campagnes ”Zelfmoord? Praat erover!” van de GGD en het Suïcidepreventie Actienetwerk van de GGZ.
Volgens de wethouder zijn er in Kampen over de afgelopen vijf jaar vijftien gevallen van zelfdoding bekend. Drie op de duizend inwoners lopen met de gedachte. Hij vindt het belangrijk om het taboe te doorbreken en de signalen op te pikken. Daarin vindt hij Davey aan zijn zijde. „Iedere zelfmoord in Kampen is een beetje het failliet van de samenleving,” aldus Van der Sluis.

113

Inzamelingsactie
Tien september is uitgeroepen tot World Suicide Prevention Day. Op die dag startte twee jaar geleden de vervolgcampagne van 1KZ1EJ3. Sinds september 2022 staan er door heel Nederland, in meer dan vijftig gemeenten, al meer dan duizend bankjes. Die bieden gelegenheid voor een goed gesprek, waarin je iemand écht ziet. Zoals aan de voet van de Berktorenflats bij de Veerweg in Brunnepe. Voor andere locaties houdt de gemeente zich aanbevolen.
Zaterdag 28 september organiseren Davey en Dinie een grote inzamelingsactie samen met Politiehondenvereniging De Steller. Zij zullen dan demonstraties geven. Davey rijdt zelf motor en er staat dan ook een Ride Out voor motoren op de planning, naast marktkramen, spelletjes en meer. De opbrengst gaat naar 113 Zelfmoordpreventie. De eerste stap is in Kampen gezet met het bordje aan het zitbankje. Om even met elkaar de zaken ècht door te nemen.

Zie ook:

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x