Verkeerd aangeplante iepen in Zalkerbos worden vervangen
Gemeente, Natuur, Nieuws 15 november 2022, 0 CommentGemeente en aannemer draaien samen op voor de kosten
De Siberische iepen die niet thuis horen in het Zalkerbos, worden binnen een half jaar vervangen door een inheemse soort. In 2016 werden per abuis 1700 iepen van de uitheemse soort geplant. Vorig jaar werd dat ontdekt en sindsdien was het touwtrekken over de schuldvraag. Gemeente Kampen heeft bekend gemaakt of zij of de aannemer aansprakelijk is: niet te achterhalen.
Onderscheid
In het hardhoutrooibos tussen Zalk en de IJssel komt de Siberische iep van nature niet voor. In de knop is het onderscheid tussen de Siberische en de inheemse gladde iep lastig vast te stellen. De exotische, Siberische iepen zouden zelfs een regelrechte bedreiging vormen voor het unieke Zalkerbos dus werd meteen actie ondernomen om verdere verspreiding via het zaad te voorkomen.
De aannemer, die de Siberische iepen destijds leverde, heeft te goeder trouw gehandeld naar het zich laat aanzien. Waarschijnlijk was in de periode van aanplant de gladde iep slecht leverbaar, hoewel dat gewoonlijk zeker niet het geval is.
Het Zalkerbos is aangewezen als Natura 2000-gebied. Bepaalde dieren, planten en hun natuurlijke leefomgeving worden beschermd worden om de biodiversiteit (soortenrijkdom) te behouden. Provincie Overijssel heeft als beheerder bepaald dat de Siberische iep op basis van deze natuurwetgeving verwijderd moet worden.
Aansprakelijkheid
Tijdens het juridische proces om een verantwoordelijke aan te wijzen, bleef de gemeente benadrukken er ”op minnelijke wijze” uit te willen komen. Feitelijk is dat nu gebeurd. De aannemer heeft een deskundigenonderzoek laten uitvoeren in aanwezigheid van de gemeente. Daaruit blijkt het niet mogelijk is een schuldige partij aan te wijzen. Verantwoordelijk wethouder Erik Faber vindt dat in dat geval men samen moet zoeken naar een oplossing die alle betrokken partijen recht doet.
Gemeente en aannemer hebben samen besloten de kosten te delen die het verwijderen van de Siberische iepen met zich meebrengen, te weten een bedrag van € 7.100. Gemeente en aannemer nemen dat ieder voor hun rekening. De beplanting in het bos wordt dit najaar bij regulier onderhoud afgezet. Daarna worden de Siberische iepen “met wortel en tak”, zoals deskundigen met klem adviseerden, verwijderd. De kosten van het reguliere onderhoud, te weten € 10.400, komen voor rekening van de gemeente.
Opkweken
Uiterlijk één maart volgend jaar worden de Siberische iepen uit het Zalkerbos verwijderd in combinatie met voornoemd regulier onderhoud. In het seizoen het jaar daarop worden nieuwe gladde iepen aangeplant. Deze worden opgekweekt uit zaad dat afgelopen voorjaar is gewonnen uit de oude percelen in het Zalkerbos.
De uit dit zaad voortgekomen boompjes zijn na drie jaar groot genoeg en in het seizoen 2024/2025 worden ongeveer honderd nieuwe autochtone iepen aangeplant. Deze zullen naar verwachting zorgen voor verdere verspreiding van zaad en daarmee voor verdere natuurlijke ontwikkeling van het Zalkerbos. Eind goed, al goed? De tijd zal het leren.
Zie ook:
• Zorgen om Zalkerbos houden aan (De Brug)
• Zalkerwaard groeit en bloeit (2018)
• Zalkerbos is nu aan de beurt bij RvdR (2016)