Sint Maarten vieren met rondgang langs Burgel

Sint Maarten vieren met rondgang langs Burgel

Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Lampions maken in Ikonenmuseum voor optocht

Maandag is het de elfde van de elfde. De dag waarop de nieuwe Prins Carnaval wordt gekozen, de dag waarop in WO I een wapenstilstand werd gesloten en de naamdag van de heilige St. Martinus. Rond dit laatste ontstond het volksfeest van Sint Maarten. In Kampen gaan kinderen maandagavond al zingend de huizen langs aan de Burgwal en Vloeddijk. Met lampions die ze zaterdagmiddag kunnen maken in het Ikonenmuseum.

Uitnodiging aan bewoners
De aanwonenden van de Burgwal en de Vloeddijk zijn uitgenodigd een affiche van Poort20 voor het raam te hangen. Daarmee weten dan de kinderen waar ze welkom zijn om aan te bellen. Met de Burgel als middelpunt worden kinderen uitgenodigd om maandag van 18u00 tot 20u00 langs de huizen aan de Burgwalk en Vloeddijk te lopen. Met lichtjes en liedjes hopen ze dan van de bewoners fruit en snoep te krijgen.
Om zes uur verzamelen de kinderen bij de muziekkiosk op de Nieuwe Markt. Als het najaar meewerkt met goed weer, kan het een pittoresk geheel worden met de lampjes weerspiegeld in het water van de Burgel. Eerder was de organisatie altijd een groot succes. De Rabobank versterkte dat vorig jaar nog eens met een cheque voor de organisatie tijdens de Rabobank Coöperatie Weken.

Zelf lampions maken
In voorbereiding op maandagavond organiseert cultuurZIEN zaterdagmiddag in het Ikonenmuseum om 14u00 een workshop. Naar eigen ontwerp kunnen kinderen tussen 6 en 12 jaar dan een lampion maken. De (groot)ouders mogen meekomen en de kosten bedragen twee Euro per persoon. Er kunnen maximaal vijftien kinderen meedoen. Bij grote belangstelling is er om 15u30 nog een workshop.
Onder deskundige begeleiding van Carin Koopman van cultuurZIEN wordt er geknipt, geplakt en gevouwen. Met karton, gekleurd papier en ijzerdraad kan ieder kind zijn eigen lampion maken. Aanmelden bij kan via kunst@cultuurZIEN.nl of 038-3311024. Met Koningsdag laat Kampen ook altijd de mooiste creaties en lampions zien (zie onderaan). Nu is het de beurt aan de kinderen.

Kinderen maken zelf een lampion voor Sint Maarten

Zie ook:
Prachtige creaties bij Lampionoptocht (foto’s)

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top