Sinterklaas veilig gearriveerd in Kampen en Hanzewijk (video)

Sinterklaas veilig gearriveerd in Kampen en Hanzewijk (video)

Nieuws, Video 0 Comment

Grote belangstelling bij aankomst in land, plaats en wijk

Zijn hoge leeftijd verhinderde Sinterklaas niet om er afgelopen zaterdag een drukke dag van te maken. Na aankomst in Noord-Holland stoomde hij meteen door naar Kampen om daar twee entrees te maken. Na een groots welkom aan de IJsselkade bracht Amerigo hem naar de Hanzewijk waar de belangstelling bijna nog groter leek. Tot zijn verjaardag op zes december zal hij nog het Sinterklaashuis en de Sinterklaasbraderie bezoeken. Het Keizerskwartier wordt het domein van zijn Pieten met het Pietendorp.

Veel belangstelling en Pieten
De IJsselkade was vol gestroomd met kinderen om Sinterklaas welkom te heten. Om tien uur arriveerde hij met zijn stoomboot bij het Van Heutszplein waar hij welkom werd geheten door burgemeester Koelewijn en jeugdburgemeester Rosalijn. Hij had zoveel Pieten meegenomen dat hij behalve de Veerman ook de Summertime had gehuurd. De meer dan 250 Pieten waren uit het hele land afkomstig volgens de organisatie ’Sint in Kampen’. RTV IJsselmond zond live de gehele intocht uit (zie onderaan).
Astrid de Jong presenteerde het programma op de IJsselkade en had speciaal voor Sinterklaas een nieuw lied geschreven. Maria Goosen had het ingezongen en op de kade kreeg ze ondersteuning van het publiek. RKDOS en de Vlechtjespiet maakten er een dansfeest van. Afgelopen jaar heeft de Sint ook geleerd glutenvrije pepernoten te bakken en die werden uitgedeeld door de Glutenpiet in knalgroen kostuum.

Amerigo wordt geknuffeld bij de intocht van Sinterklaas in de Hanzewijk.

Eén groot feest
Om half twee kwam Sinterklaas met zijn gevolg naar het winkelcentrum in de Hanzewijk. Daar werd het ook één groot feest en gingen de Pieten al snel in polonaise door het publiek. De Sint verklapte ook dit jaar weer een geheim. Nieuwe huizen hebben soms geen schoorsteen meer maar daarvoor blijkt Sinterklaas een magische ring te hebben. Die opent deuren waarna de Pieten toch binnen hun kadootjes en snoepgoed kunnen afleveren. Maandag is de Sint aan het werk gegaan.
Aan de IJsselkade had de Sint zijn Sinterklaashuis op de begane grond van de Stadskazerne geopend. Dat is te bezoeken tijdens openingstijden van de Stadskazerne. Officieel is het Sinterklaashuis open op 22 en 25 november van 12u00 tot 16u30. Op zaterdag 24 november vindt er op het Van Heutszplein een groot Sinterklaasfestival plaats. Tevens wordt er dan een Sinterklaasbraderie gehouden die zal lopen van het Van Heutszplein tot de Buitenhaven.

In de Hanzewijk mocht iedereen op de foto met SInterklaas.

Onbestendig gekleurde Pieten
De Pieten krijgen dit jaar hun eigen dorp. Hiervoor wordt het Keizerskwartier omgebouwd. Daar wordt de post voor Sinterklaas gesorteerd, de pakjes verdeeld en Amerigo, het paard van Sinterklaas, staat daar gestald. Vrijdagmorgen 23 november bezoeken de basisscholen het Pietendorp. Van 15u00 tot 17u30 en van 18u30 tot 20u30 (en zaterdag de 24e van 10u00 tot 16u30) is iedereen welkom om met spellen een Pietendiploma te verdienen of tekeningen en kleurplaten in de Pietenbrievenbus te gooien.
In de zon kregen de Zwarte Pieten dit jaar een moeilijk definieerbare kleur. De hype over de misvatting van racistische achtergronden bij een zwarte huidskleur en meer hebben ook Kampen bereikt. Toch blijkt de kleur van de Pieten goed verklaarbaar te zijn. Ze zijn nog niet de daken op geweest en de schoorstenen in dus ze kunnen nog niet roetzwart geworden zijn. De kinderen zien het niet – voor hen blijft het één groot feest.


 

Kijk nog eens terug naar de uitgebreide reportages van vorig jaar:
Sint Nicolaas gearriveerd aan IJsselkade met groot gevolg Pieten (18 nov. 2017)
Sinterklaas ontvangt vandaag nog kinderen in Stadskazerne (25 nov. 2017)


Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x