Nationale Molendag krijgt koninklijk tintje in Kampen

Nationale Molendag krijgt koninklijk tintje in Kampen

Nieuws 0 Comment

Educatief ingestelde molenaar Sjaak Poot benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Ondanks het rustige zomerweer stond er afgelopen zaterdag genoeg wind om de molens in Nederland te laten draaien. D’Olde Zwarver aan de IJsseldijk deed mee aan Nationale Molendag en bood educatie en vertier. Burgemeester Koelewijn kwam een praatje maken totdat de reden van zijn bezoek duidelijk werd toen hij Sjaak Poot naar voren riep. De vrijwillig molenaar kreeg het eremetaal opgespeld van Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Kort daarvoor kreeg hij pas een vermoeden van zijn benoeming.

Breed verdienstelijk
De heer J. (Sjaak) Poot heeft zich in brede zin verdienstelijk gemaakt voor de maatschappij. Na begonnen te zijn als vrijwillig molenaar op de Kamper stellingmolen d’Olde Zwarver, behaalde bij in twee jaar tijd zijn molenaarsdiploma. Later behaalde hij het certificaat van het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde. Poot heeft zich jarenlang bestuurlijk ingezet bij de Stichting Overijsselse Molen en het Gilde van Vrijwillige Molenaars. In zijn betaald werk maakte hij de overstap naar het onderwijs. Na gewerkt te hebben als analist in het ziekenhuis in Zwolle, werd hij scheikundeleraar en hij staat nu 19 jaar voor de klas bij de Pieter Zandt Scholengemeenschap. In 1979 is hij getrouwd en in Kampen komen te wonen. Al 35 jaar is hij verbonden aan de molen van Kampen en ook daar is hij gericht op educatie. Hij heeft opleidingen voor jonge molenaars opgezet en hij ontwikkelde leskisten die door de hele regio verspreid werden. Tevens is Poot actief geweest bij volkstuinvereniging ’Onze Tuin’, bij de SGP en binnen de Gereformeerde Gemeente voor de jeugdvereniging.

Sjaak Poot poseert samen met zijn eveneens koninklijk onderscheiden gereformeerde broeders.

Koninklijk kwartet
Tot een paar uur voor zijn benoeming had Poot niets in de gaten. Zijn vermoeden groeide toen hij bij de molen ”zekere gemeenteleden zag en een journalist hem vroeg wie er benoemd werd,” vertelde hij achteraf. Op 26 april jl. waren hem drie broeders van ’zijn’ Gereformeerde Gemeente voorgegaan met een koninklijke onderscheiding. De Algemene Gelegenheid (lintjesregen) vindt gewoonlijk plaats op de laatste werkdag voor de verjaardag van Zijne Majesteit de Koning. Het uitreiken gebeurt, zoals voor Poot, ook bij andere gelegenheden (zie onderaan). Het ’koninklijk kwartet’ werd op de gevoelige plaat vastgelegd, tevens met de burgemeester. Deze was begonnen op alfabetische volgorde alle goede eigenschappen van Poot op te sommen maar was halverwege opgehouden – 26 lofprijzingen werd wel erg veel. Koelewijn wees er in zijn korte toespraak op hoe, samen met kerken en gemalen, belangrijk voor de identiteit van een plaats molens zijn. Tot ver buiten Kampen en de regio heeft Poot zich ingezet om dit cultureel erfgoed te behouden. Zijn werk gaat door. Met een knipoog verzuchtte Poot tenslotte dat ”hij zich na al deze aandacht verplicht voelt om door te gaan.”

De koninklijk onderscheiden molenaar Sjaak Poot poseert samen met zijn vrouw en de burgemeester.

Zie ook:
Organist Bazuinkerk koninklijk onderscheiden (dec. 2017)
Zes brandweervrijwilligers koninklijk onderscheiden bij afscheid (okt. 2017)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x