Sloop en verkoop leegstaande school 1e Ebbingestraat 10-11

Sloop en verkoop leegstaande school 1e Ebbingestraat 10-11

Nieuws 0 Comment

Afstoting voor nieuwbouw van zorgappartementen vermindert gemeentelijk vastgoed


De voormalige ULO/MAVO aan de 1e Ebbingestraat wordt gesloopt. Althans, het College van B en W adviseert positief aan de gemeenteraad over de eerste stap daartoe. De gemeente wil het leegstaande schoolgebouw verkopen. De potentiële koper, APS vastgoed BV, heeft samen met zorgaanbieder Philadelphia een plan ontwikkeld voor sloop gevolgd door nieuwbouw van 28 zorgappartementen. Een poging tot herontwikkeling van de beeldbepalende panden aan de Ebbingestraat heeft het niet gehaald.

Vastgoedreductie
De panden staan op een lijst van gebouwen waar de gemeente vanaf wil, zoals in 2014 vastgelegd in het accomodatieplan ’Kiezen voor Kracht’. Deze beleidsnota volgend worden er met de verkoop panden uit de voorraad afgestoten. De netto opbrengst van bijna €220.000 kan volgens het College toegevoegd worden aan de algemene reserve. 1e Ebbingestraat 10 en 11 hebben als bestemming maatschappelijke doeleinden. Een plan uit 2008 voor herontwikkeling door Wensink en Prins tot zorgboulevard (zie onderaan) zijn nooit uitgevoerd. In dit ontwerp zouden binnen de locatie de zichtlijnen van de oude stegen hersteld worden die ooit verloren zijn gegaan. Het huidige plan om 28 zorgappartementen voor Philadelphia te realiseren is afgestemd met WWZ038, een in 2014 ontstane samenwerking tussen een groot aantal zorg- en welzijnspartijen. De omgevingsvergunningen zijn inmiddels aangevraagd.

Zijaanzicht van het leegstaande schoolgebouw aan de 3e Ebbingestraat 10-11.

Cultuurhistorische waarde
Ofschoon het ’ensemble’ niet de monumentenstatus heeft, hebben Stichting het Cuypersgenootschap en Stichting Stadsherstel Kampen aanvankelijk de sloopplannen afgewezen. In 2016 beoordeelde een gemeentelijke inventarisatie de panden als ”niet baanbrekend of vernieuwend maar wel passend in het straatbeeld”. Het Cuypersgenootschap stelt echter dat ”het complex een prachtig voorbeeld is van naoorlogse scholenbouw. Het gebouw heeft een voor de bouwtijd verzorgde architectuur en kenmerkende detaillering en dit type wederopbouwarchitectuur is zeldzaam in Kampen.” De stichting liet een jaar geleden weten SSK te steunen in haar pogingen tot behoud. Het ’ensemble’ is echter niet opgenomen op de SSK-lijst van te behouden wederopbouwpanden (zie onderaan). Met pijn in het hart heeft SSK inmiddels besloten zich bij sloop neer te leggen na veel overleg en de toezegging van Stichting Philadelphia om zich aan de voorwaarden van SSK te houden.

Kwetsbare doelgroep
Allereerst heeft SSK in haar ”ampele beraadslaging” het feit meegenomen dat de zorgappartementen aan voorgeschreven eisen moeten voldoen gezien de doelgroep. Er zal worden teruggebouwd in dezelfde sfeer met oog voor de detaillering en de archeologische waarde ter plekke. De opperrabbijn van het IPOR is erbij betrokken omdat op het belendende perceel een Joodse begraafplaats lag waarvan de graven in 1947 naar IJsselmuiden zijn verplaatst. De tijdelijke verhuur van de panden is al opgezegd. Stichting Ateliervoorziening Kunstenaars Kampen (STAKK), dat meer ruimtes van de gemeente huurt, zoekt nog naar vervangende ruimte. De Voedselbank verhuist met ingang van deze week naar IJsselmuiden – naar de andere zijde van de leegstaande school waarin de Weggeefschuur is getrokken (zie onderaan). APS vastgoed BV heeft de koopovereenkomst al getekend. Het woord is nu aan de gemeenteraad.

Voorzijde van het voormalige schoolgebouw aan de 3e Ebbingestraat 10-11.

Zie ook:
Zorgwoningen Kampen (studie i.o.v. WenP uit 2008)
SSK roept B&W op tot bescherming naoorlogse panden (fotoserie)
Weggeefschuur heropend op nieuwe locatie

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x