Sloopkogel door de kerk voor villa Boven Havenstraat

Sloopkogel door de kerk voor villa Boven Havenstraat

Gemeente, Nieuws 0 Comment

Panden mogen plaats maken voor ”historische nieuwbouw”

De kogel is door de kerk en hangt nu boven de villa aan de Boven Havenstraat. De sloopkogel wel te verstaan. Gemeente Kampen heeft een sloopvergunning afgegeven voor de verpauperde villa die al jaren de gemoederen bezig houdt. Voorwaarde is wel dat eerst de plannen voor nieuwbouw rond moeten zijn. Vanwege de sloopplannen en de in ontwikkeling zijnde gebiedsvisie worden de panden op nummer 12 en 14 niet aangewezen als gemeentelijk monument.

Omgevingsvergunning
“Om te voorkomen dat er gaten vallen in de stedenbouwkundige structuur van het beschermde stadsgezicht is er een concreet nieuwbouwplan nodig dat ook vergunbaar is,” laat de gemeente in een persbericht weten. “Op dit moment ligt er een nieuwbouwplan waarop de welstand- en monumentencommissie op hoofdlijnen een positief advies heeft afgegeven. Dit betekent dat er geen belemmeringen meer zijn om deze omgevingsvergunning voor sloop af te geven.”
Er wordt gewerkt aan een ontwikkelingsvisie voor het hele gebied en om die reden wijst het college van B&W de panden niet aan als gemeentelijk monument.

Voorzijde van de villa aan de Boven Havenstraat waarvoor een sloopvergunning is verleend.

Bezwaren
Een sloopaanvraag was al in november 2017 ingediend dor projectontwikkelaar Mateboer. Een verzoek voor aanwijzing tot gemeentelijk monument was ingediend door Stichting Stadsherstel Kampen, historische vereniging Jan van Arkel en Monumentenraad Kampen. Lange tijd waren er plannen om de directiewoning op nummer 14 met geld van provincie Overijssel in oude luister te herstellen. Daarvoor is door meerdere partijen gepleit (zie onderaan).
“Het pand is een beeldbepalend element in het gebied Entree Boven Haven,” deelt de gemeente mee, “maar de villa is inmiddels zodanig dat de gemeenteraad aangeeft dat ook sloop bespreekbaar is als er iets moois voor terugkomt”. In afwachting van verlening en in werkingtreding van een omgevingsvergunning voor ”historiserende nieuwbouw” blijft de sloopkogel nog boven het pand hangen.

Zie ook:
SSK vraagt aandacht voor erfgoed (feb. 2018)
Discussie Boven Havenstraat op straat (juli 2017 – video)
Boven Havenstraat maakt tongen los in raadscommissie (juni 2017 – video)

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top