Zomerexpo Nevengeul Kampen afgesloten bij Het Werk

Zomerexpo Nevengeul Kampen afgesloten bij Het Werk

Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Reprise Lune & Kay als slot van Kamper bijdrage IJsselbiënnale 2023

De Kamper bijdrage aan de IJsselbiënnale dit jaar is met grondtonen in woord en geluid afgesloten bij Het Werk. Alioune (Lune) Diagne gaf samen met Kay Ramati een beleving (performance) op de overzichtstentoonstelling van kunstenaarsduo work#art. Kamper cultuurmakelaar Bouwman was vol lof. Kamper burgemeester De Rouwe hield een pleidooi voor Kampen in de slipstream van Zwolle als culturele hoofdstad in 2033.

Zomerexpo
Half juni opende wethouder Richard Boddeus de Zomerexpo in de Bovenkerk. Half september was burgemeester Sander de Rouwe aanwezig bij de afsluiting in IJsselmuiden. Op beide locaties sprak ook cultuurmakelaar Margreet Bouwman de bezoekers en kunstenaars toe.
Bij de feestelijke afsluiting in broedplaats Het Werk sprak De Rouwe over de ”enorme humuslaag en vernieuwers” op het gebied van kunst die Kampen en IJsselmuiden kennen. Hij vertelde dat hij dat al wist voordat hij voor zijn nieuwe baan als burgemeester naar Kampen kwam.
De eerste burger van Kampen prees onder andere de fraaie trekvogels die Lune tijden de beleving ter hand nam.

De reprise van Lune & Kay als slot van de Zomerexpo als Kamper bijdrage aan de IJsselbiënnale 2023.

Nevengeul
„Begint het al bij u te broeien?”, vroeg De Rouwe. Kay zette met zijn basgitaar grondtonen in, zoals het thema van de IJsselbiënnale dit jaar luidde. Lune begon behoedzaam over de vloer te rollen en vervolgde met geïmproviseerde dans tussen de kunstuitingen op de tentoonstelling. Hij wist uit alles geluid te halen zoals ook Kay met onder andere zijn strijkstok. Een kunstige afsluiting van Nevengeul Kampen.

Zoals Lune door de ruimte bewoog, zo trok ook het publiek met hem en Kay mee door de ruimte van de leegstaande school. De beleving was een reprise van eerdere optredens (zie onderaan) maar door de improvisatie toch weer anders. Ditmaal haalde hij uit andere materialen geluid en en passant nam hij een kinderwagen mee in zijn dans. Uiteindelijk betrok hij ook de kinderen, waaronder van hemzelf, in de beleving.

De reprise van Lune & Kay als slot van de Zomerexpo als Kamper bijdrage aan de IJsselbiënnale 2023.

IJsselbiënnale
De Zomerexpo liep parallel aan de IJsselbiënnale 2023. De derde editie van de IJsselbiënnale vond plaats van 17 juni tot 17 september 2023. Het thema van de internationale buitententoonstelling ging ook in 2023 over de impact van klimaatverandering op het landschap, dit keer onder de titel Grondtonen met een focus op aarde, bodem, grond.

Een fietsroute van ruim 120 kilometer voerde in vijf etappes door de IJsselvallei van Ellecom tot Kampen langs de kunstwerken en activiteiten. De tweejaarlijkse internationale buitententoonstelling toonde prikkelende kunstwerken in het landschap langs de IJssel, zoals het in het gras liggende stel van stro in de uiterwaarden van Zalk. Samen met de expressie bij Het Werk, onderstreepte dat de woorden van De Rouwe: „De kunstenaars zijn geen makers maar rakers.”

Een in het gras liggend stel van stro in de uiterwaarden van Zalk als Kamper bijdrage aan de IJsselbiënnale 2023.

Zie ook:

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x