Sluiting kerkgebouw Grafhorst definitief

Sluiting kerkgebouw Grafhorst definitief

Kerk, Nieuws 0 Comment

Alternatief plan afgewezen wegens onvoldoende draagvlak

 

De Algemene Kerkenraad van de Hervormde Gemeente IJsselmuiden-Grafhorst heeft definitief besloten haar kerk in Grafhorst te sluiten. Na aankondiging van het voorgenomen besluit in november vorig jaar is een alternatief plan onderzocht dat ingediend werd door enkele gemeenteleden. Uit een peiling blijkt dat niet aan alle voorwaardes in het plan wordt voldaan. Op 22 mei aanstaande vindt de laatste kerkdienst plaats in de Nederlands Hervormde Kerk te Grafhorst.

De Nederlands Hervormde Kerk te Grafhorst.

De kerkelijke gemeente heeft twee eigen kerkelijke gebouwen, in Grafhorst en de Dorpskerk in IJsselmuiden, en huurt daarnaast ruimte in de Oosterholthoeve waar elke zondag veel gemeenteleden kerken. In oktober was uit een onderzoek gebleken dat er geen toekomst was voor het kerkgebouw in Grafhorst. De AK moet bezuinigen en zag geen andere mogelijkheid dan de kerk te sluiten. Vanuit de gemeente kwam toen een plan tot uitbreiding van de kerk en het schrappen van de Oosterholthoeve. Daarop werd een peiling gehouden onder alle gemeenteleden waaruit geen meerderheid bleek te bestaan voor het open houden van het gebouw in Grafhorst. Bovendien bleek er over de hele linie te weinig bereidheid om de benodigde eenmalige extra gift op te brengen, ondanks dat aan de voorwaarde van een verhoging van de vrijwillige bijdrage wel werd voldaan.

Zicht op de preeksteo van de Nederlands Hervormde Kerk in Grafhorst.

Het is nog niet bekend wat er met het kerkgebouw in Grafhorst, dat ruim een halve eeuw geleden uit door de gemeenteleden opgebrachte gelden is gebouwd, gaat gebeuren. Het protest is nog niet verstomd. De nevenactiviteiten van de gemeente gaan tot nader order gewoon door en de ruimtes blijven ook voor andere gebruikers, zoals Dorpsbelangen, vooralsnog beschikbaar. Het is een besluit dat diep ingrijpt en erg gevoelig ligt. Om die reden wil Harry van der Kamp, voorzitter van de AK, niet reageren zolang het proces nog loopt. De kerkgangers in Grafhorst kunnen met ingang van 29 mei in de Dorpskerk terecht. Feitelijk keren zij daarmee terug naar de oude situatie. De NH Kerk in Grafhorst is in 1962 gebouwd. Vòòr die tijd liep men naar de Dorpskerk aan de Dorpsweg in IJsselmuiden.

De koster controleert het liturgiebord.

Zie ook:
Hervormde Gemeente IJsselmuiden-Grafhorst
Stadsarchief Kampen
Kerkorde en Ordinanties (PKN)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x