Stedelijk Museum heropent haar deuren met bijzondere tentoonstelling (video)

Stedelijk Museum heropent haar deuren met bijzondere tentoonstelling (video)

Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Nieuws, Video 0 Comment

Omgeven door coronarestricties toont ’Ammehoela!’ 75 jaar vrijheidsbeleving

Na de abrupte coronasluiting half maart mogen culturele instellingen voorzichtig weer open gaan. Zo ook het Stedelijk Museum Kampen. Met ruim twee maanden vertraging werd deze week de tentoonstelling ’Ammehoela!’ gepresenteerd. Vanaf vandaag kan men ieder lang weekeinde in het museum en de vroegere synagoge beleven hoe de afgelopen 75 jaar vrijheid is beleefd op velerlei gebieden. Er is een treffend motto aan verbonden.

Intelligente heropening
In aansluiting op de ”intelligente lockdown” vond op Tweede Pinksterdag een ”intelligente heropening” plaats voor een select gezelschap. Wethouder Irma van der Sloot (Cultuur) en de nieuwe museumdirectrice Nynke van der Wal spraken een kort woordje waarna via een kunstige looproute het doorknippen van het lint bij de hoofdingang de heropening markeerde.
Bij Van der Wal overheerste blijdschap zoals ze ook uitspreekt in de videoreportage (zie onderaan). Van der Sloot besloot niet in haar ‘moedertaal’ Rotterdams te praten ofschoon Jochem Rotteveel, die in de zaal zat, daar ook vandaan komt. Deze ’visueel artiest’ heeft een lint van folie gemaakt dat door het museum slingert en de nieuwe looproute markeert.
Aan alles is gedacht om een bezoek aan het museum en de tentoonstelling ’coronaverantwoord’ te maken. Daarom moet bijvoorbeeld voor een bezoek nu gereserveerd worden via reserveringen@Kampen.nl. Van der Sloot refereerde kort aan de overheidsmaatregelen rondom de coronacrisis. Ze mist de democratische legitimatie en ze vindt het allemaal op het randje.

Medewerkers van het Stedelijk Museum Kampen luisteren naar de (her)openingswoorden.

Ammehoela!
Dit jaar stonden er allerlei activiteiten gepland om 75 jaar Bevrijding te vieren (zie onderaan). Het SMK had op 29 maart de opening gepland van ’AMMEHOELA! 75 jaar vrij zijn’. Voorvechtster van vrouwenemancipatie en oud-politica Hedy d’Ancona zou de opening verrichten maar nu was de eer aan Jochem Rotteveel die in de voormalige synagoge kunstwerken ten toon stelt, deels ter plekke gemaakt.
Met ’Ammehoela’ kiezen Yvonne Oordijk, curator, en Hanneke Nabers, educatief medewerkster, voor een oorspronkelijke invulling van het thema ’75 jaar Bevrijding’. Samen met het team van SMK, waartoe ook Theo van Mierlo behoort, laten zij de beleving van vrijheid zien na de Tweede Wereldoorlog.
Van de Zündapp in de jaren vijftig via de provo’s in de jaren zestig tot de gabbers in de jaren negentig. Niet alleen de vrijheid van meningsuiting komt aan bod maar ook bijvoorbeeld de vrijheid van kleding, haardracht en beeldende kunst. Van der Wal gaf in haar openingswoorden aan te hopen op een ”feest van herkenning” voor de bezoekers.

Gabberjasjes en een jukebox op de tentoonstelling 'Ammehoela!'

#Aarzelniet
Rotteveel en het SMK hebben tijdens de lockdown niet stil gezeten. Naast de coronamaatregelen heeft Rotteveel met folie de nieuwe routes aangegeven. Hij schildert met plakplastic en rollen tape en is verwant aan de kunststroming ‘Hard Edge’. In de voormalige synagoge heeft hij zich mede laten inspireren door de bekende fotograaf Ed van der Elsken van wie ook werk te zien is. Van der Elsken (1925-1990) is beroemd om zijn registratie op foto en film van de jongerencultuur.
Subliem aansluitend op de huidige crisistijd, bedacht Rotteveel een motto dat op de zijgevel van het museum is aangebracht. Daarmee wordt iedereen veilig, verantwoord en hartelijk uitgenodigd om te proeven aan de vrijheid zoals we die sinds de oorlog hebben beleefd. Tot bijna drie maanden geleden. Dat maakt het verhaal alleen maar bijzonderder. Dus:

Aarzel niet naar binnen te gaan
We raken u,
Maar niet aan

Zie ook:
Nieuwe directrice SMK bekend
Oproep tot vlaggen op Bevrijdingsdag
Bevrijding thema beiaardconcert (video)
Stille Dodenherdenking (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x