Stichting Present start met ”sociaal tuinieren”

Stichting Present start met ”sociaal tuinieren”

Natuur, Nieuws 0 Comment

Tientallen leerlingen Pieter Zandt helpen inwoners met groenonderhoud

De Kamper afdeling van Stichting Present start met ”sociaal tuinieren”, zoals penningmeester Roel Drost zich spontaan laat ontvallen. Twee dagen lang helpen scholieren inwoners met het groenonderhoud van hun tuin of plaats. In groepjes met één leraar gaan ze naar mensen die zelf of via anderen hulp hebben gevraagd. Want ondanks de droogte en de hitte groeit menige struik weelderig door.

Snoeien
Donderdagmorgen is onder andere mevrouw Van Dijk aan de beurt. Diny van Dijk had al in mei hulp gevraagd maar, vertelt ze, er is keurig excuses aangeboden voor de vertraging. De struiken tegen de buitenmuren van haar huis aan de Leeuwerikstraat dreigen de stoep te overwoekeren. Vier leerlingen van 4HAVO gaan de struiken te lijf. Aardrijkskundeleraar Hans Zijdeveld helpt ze als ook Cees van Dongen. Hij is beschikbaar als vrijwilliger voor tuinprojecten bij Present.
De stichting bemiddelt tussen hulpvragers en hulpverleners op vrijwillige basis en dat kan in principe op elk gebied zijn. Kampen kent sinds bijna dertien jaar een afdeling en heeft al talloze inwoners geholpen. Vijf jaar geleden won ze een bokaal die ze rond liet gaan door de gemeente (zie onderaan).
Soms zet Present een grote actie op zoals deze twee dagen. In totaal steken donderdag en vrijdag 175 PZ-leerlingen van 4HAVO de handen uit de mouwen, letterlijk.

De struik wordt gesnoied tot een "parasolletje".

Wieden
Aan de Windbol gaan zeven scholieren Coen helpen. Hij is meervoudig gehandicapt maar zijn WMO-woning heeft desondanks een grote tuin, voor en achter. Terwijl binnen zijn vogels vrolijk kwetteren, gaan buiten de jongeren het onkruid wieden en fatsoeneren de buitenruimte.
Fennanda Dekker, coördinator bij Present, vertelt dat er nu bij Coen wordt opgeruimd en zijn plaats later opnieuw wordt aangeplant. Dat brengt Roel Dros op het idee om dit nieuwe, grootschalige initiatief van ”sociaal tuinieren” periodiek in te roosteren.
Vrijdag volgt de afsluiting met een enorme tafel die in de twee dagen is opgebouwd bij Het 8e Werk aan de Zwartendijk. Figuurlijk, en bijna letterlijk, legt die ”langste tafel van Kampen” de verbinding met de stad. Een stad die snakt naar groen maar wel geordend. Daaraan leveren Present en Pieter Zandt dezer dagen hun bijdrage met ”sociaal tuinieren”.

Zie ook:
Stichting Present Kampen op reis met Bruggenbouwersbokaal (2017)
Reis Bruggenbouwersbokaal door Kampen ten einde (2018)
Bruggenbouwersbokaal reist naar Noordwest Friesland (2018)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x