Leger des Heils introduceert de Soepbus in Kampen

Leger des Heils introduceert de Soepbus in Kampen

Gemeente, Kerk, Nieuws 0 Comment

Gratis soep, broodjes en koffie om in contact te komen met mensen

Afgelopen woensdag deed de Soepbus van het Leger des Heils voor het eerst Kampen aan. Daarmee ging een proefperiode van een jaar van start om te kijken of de Soepbus in Kampen net zo aanslaat al in Zwolle. Met enkele vaste krachten en veel vrijwilligers is een rooster opgesteld om Kampen elke woensdagavond te bezoeken met de blinkende Soepbus.

Actief
De Soepbus gaat uit van de regionale afdeling. In Kampen is het Leger des Heils vanuit de Boven Nieuwstraat actief. Sinds een jaar is iedereen daar welkom voor koffie en een praatje in de Buurthuiskamer. Op door-de-weekse dagen van tien tot twaalf en op donderdag met lunch tot half twee. Met de Soepbus worden mensen actief benaderd volgens het idee van outreachend werken.
Dat is in. Het besef van voorzieningen en diensten dat heel wat mensen, vooral de meest kwetsbaren, niet of moeilijk bereiken zijn, laat organisaties beseffen dat ze meer ’uit hun kot moeten komen’ in plaats van alleen een plek van samenkomst bieden. Het Leger des Heils geeft daar in vulling aan met de Soepbus. De eerste doelgroep zijn dak- en thuislozen maar iedereen is welkom.

Opkomst
In Zwolle rijdt de Soepbus op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag en staat dan op verschillende locaties. Franciska Regterschot (in spijkerjasje op de foto) is betrokken bij de Kamper Buurthuiskamer en het aanspreekpunt voor de Legervrijwilligers. Zij vertelt dat de opkomst in Zwolle goed is. Ruwweg schat ze in dat een derde van de dagelijkse bezoekers per locatie vast is, een derde nieuw en een derde wisselend. In Kampen wordt nu een jaar de Soepbus geïntroduceerd en ze is benieuwd naar de opkomst hier.
Op het Van Heutszplein stond de bus als eerste en was de opkomst matig. In het Stadspark, voor de kinderboerderij, kwam alras meer aanloop. Naast soep en koffie kwamen ook al gesprekken op gang. Een jongeman vertelde over zijn tijd van dakloos zijn en de steun die hij toen ontving van het Leger. Een andere voorbijganger reageert enthousiast op het initiatief en biedt spontaan zijn hulp aan.

Wethouder Jan Peter van der Sluis laat zich de soep goed smaken.

Steun
Wethouder Jan Peter van der Sluis is er zowel op het plein als in het park bij. Samen met Claudia van Bruggen (in grijs jasje op de foto), directeur Leger des Heils Noordoost, en Gekelien Gelderman, coördinator van de Soepbus. Tineke Kleinhuis geeft ook acte de présence. Zij is voorganger en sinds een half jaar korpsleider in Kampen.
Van der Sluis is blij met het initiatief waaraan de gemeente steun heeft gegeven met ongeveer vijfduizend Euro uit resterende coronagelden. Hij hoopt dat er mensen bereikt worden die niet makkelijk bij het gemeentehuis of een organisatie als het Leger des Heils binnen stapt. Hij laat zich de soep goed smaken. Alsof die met de bus uit Zwolle is meegekomen, is he deze eerste avond Zwolse mosterdsoep. Op de suggestie of die uit blik komt, reageert Regterschot verontwaardigd maar lachend: „Zelf gemaakt!”

Zie ook:

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x