Spooruitbreiding rond Zwolle vordert met dive-under bij Herfte

Spooruitbreiding rond Zwolle vordert met dive-under bij Herfte

Nieuws, Regionaal 0 Comment

Begin juli uitval treinen van en naar Kampen Zuid

Al twee jaar wordt er hard gewerkt aan een verdubbeling van de sporen bij Zwolle en de bouw van een zogeheten dive-under bij het spoorknooppunt bij Herfte. De nieuwe sporen en dive-under worden begin juli aangesloten. Dat betekent een grote buitendienststelling van sporen waardoor ook het treinverkeer van en naar station Kampen Zuid beperkt zal zijn.

Zwolle is één van de belangrijkste spoorknooppunten van Nederland en een cruciale schakel tussen Noordoost-Nederland en de Randstad. Het treinverkeer rond Zwolle groeit en om dat op te vangen worden de sporen bij Zwolle uitgebreid.

Spoorknooppunt
De afronding van de spooruitbreiding Zwolle-Herfte komt steeds dichterbij. Herfte is een buurtschap van Zwolle die samen met Wijthmen en bedrijventerrein Marslanden-Zuid de wijk Marsweteringlanden vormt.
Begin mei was er weer een grote stap gezet, meldt ProRail, en eind juli worden de spoorverdubbeling tussen Zwolle en Herfte, de dive-under bij Herfte en het verbrede perron op station Zwolle in gebruik genomen.
Tussen Zwolle en de spoorsplitsing bij Herfte worden de sporen verdubbeld van twee naar vier. Bij Herfte is inmiddels een zogeheten dive-under gebouwd. Bij een dive-under gaat het ene spoor onder het andere door waarmee treinen elkaar vrij kunnen kruisen. Hierdoor hebben de treinen naar Meppel en Emmen straks elk een eigen spoor en hoeven ze niet meer op elkaar te wachten.

NoorderSpoort
De werkzaamheden worden uitgevoerd in project NoorderSpoort, een aannemerscombinatie van VolkerRail, Van Hattum en Blankevoort, KWS en VolkerWessels Infra Competence Centre. Het werk wordt uitgevoerd in opdracht van de Zwolse Alliantie Zwaluw (ProRail).
VolkerWessels spreekt over een ”omvangrijke klus”. Voor de spooruitbreiding moet ook de verkeerssituatie op het traject aangepakt worden. De overwegen Herfterlaan en Valkenbergweg worden vernieuwd, de overweg Selhorst wordt vervangen door een weg over de dive-under, wegen en fietspaden worden verlegd en er worden aparte wegen aangelegd voor onderhoud en hulpdiensten.

Werkzaamheden bij Herfte voor de dive-under.

Kampen Zuid
De buitendienststelling betekent dat de intercity’s vanuit de richting Lelystad gaan keren in Kampen Zuid. In overleg met gemeente Kampen wordt een extra parkeervoorziening gecreëerd bij het KHC-complex. NS laat een pendelbus rijden tussen het extra parkeerterrein en station Kampen Zuid.
Verkeersregelaar bij het P+R terrein verwijzen, wanneer dit terrein vol is, reizigers naar het extra parkeerterrein. Reserve- en pauzebussen staan niet bij het station maar langs de N50 om extra parkeerruimte te creëren voor reizigers.
Van 5 t/m 8 juli is er geen treinverkeer tussen Zwolle, Kampen, Kampen Zuid en ’t Harde en worden er stopbussen ingezet. Van 9 t/m 19 juli is er geen treinverkeer rondom Zwolle, dus evenmin naar Olst, Meppel, Raalte en Dalfsen, en worden er snelbussen ingezet. Extra bewegwijzeringsborden en personeel zullen reizigers op weg helpen.

Zie ook:
’s-Heerenbroek heeft baat bij station Stadshagen (video)
Kunstwerk in Stationskwartier: ’De Onmisbare’
Eerste passagiers vanaf Stadshagen teleurgesteld (Prikje)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x