Brandweer IJsselland beleeft ”rustige jaarwisseling”

Brandweer IJsselland beleeft ”rustige jaarwisseling”

Nieuws 0 Comment

Verhoogde strafmaat hinderen hulpverleners niet toegepast

De brandweer van Veiligheidsregio IJsselland kijkt terug op een rustige wisseling naar het jaar 2020. Ze hoefde nauwelijks meer uit te rukken dan een jaar eerder. In regio IJsselland zijn er geen meldingen geweest van hinderlijke of agressieve overlast jegens de spuitgasten. De verhoogde straffen voor geweld tegen hulpverleners hoefden daarom niet uitgedeeld te worden.

Tijdens Oud en Nieuw kwam de brandweer vijfenzestig keer in actie vanuit de verschillende posten in de regio. Dat is drie keer meer dan het jaar ervoor. Van alle meldingen waren er zesenvijftig brandgerelateerd, voornamelijk te blussen container- en afvalbrandjes. Verspreid over de regio rukte de brandweer daarvoor zesentwintig keer uit.
”De sfeer op straat was overal goed,” laat de Veiligheidsregio weten. Wel was, onder andere in Kampen, de dienstdoende piketploeg ”gekazerneerd”. Vanwege de extreem dicht mist tijdens Oudjaarsnacht waren bij voorbaat de brandweervrijwilligers uit voorzorg naar de kazerne geroepen.

Hulpverlening aan inwoners.

Hinderen hulpverleners strafbaar
Er zijn in regio IJsselland geen meldingen gedaan van geweld tegen brandweerlieden of andere hulpverleners. Half december is het hinderen van hulpverleners strafbaar gesteld. De Eerste Kamer is toen akkoord gegaan met een “herwaardering strafbaarstelling actuele delictsvormen”. Daarbij zijn de maximale straffen voor een aantal delicten verhoogd, waaronder voor een inbraak overdag.
Misbruik van seksueel beeldmateriaal en het hinderen van hulpverleners zijn ”zelfstandig” strafbaar gesteld. Politie Kampen waarschuwt dus twee keer na te denken voordat je hulpdiensten in de weg gaat lopen of van dichtbij een filmpje wilt maken.
Tot nu toe hebben de dienders artikel 426ter van het Wetboek van Strafrecht niet uit de kast hoeven te halen. Met de waarschuwing hopen ze dat zo te houden. Want een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Zie ook:
Kamper jaarwisseling vredig verlopen ondanks carbidgeweld (video)
BOCK-campagne van start zonder Kampen

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x