SSK verbaasd over restauratie gedenkzuil
Geschiedenis, Nieuws 19 juli 2017, 0 CommentVerzoek om incorrecte toevoeging aan monument op ”De Dam” te verwijderen
Na restauratie van het monument aan het begin van de 3e Ebbingestraat, blijkt daarop een gouden bol geplaatst te zijn welke ”een oneigenlijke toevoeging aan het monument is en afbreuk doet aan de originele situatie” volgens Stichting Stadsherstel Kampen. De stichting heeft het college van B en W dan ook verzocht dit ongedaan te maken.
Oorspronkelijk stond het monument op de Nieuwe Markt en het is nooit bekroond geweest met de gouden bol die er nu op geplaatst is. SSK laat weten ”het uiteraard zeer goed te vinden dat de monumenten in onze stad onderhouden worden, dus ook dit monument.” De huidige toevoeging doet naar mening van de SSK ”dusdanig afbreuk aan het oorspronkelijke eenvoudige karakter van monument van net na de oorlog, dat wij het college van burgemeester en wethouders in Kampen dringend hebben verzocht om deze sterk storende en historisch onjuiste en oneigenlijke toevoeging alsnog weer te verwijderen.”
Schokbeton
De gedenkzuil werd in 1948 geplaatst op de Nieuwe Markt ter gelegenheid van het 50-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina en de inhuldiging van Juliana. Het was een geschenk van het Kamper bedrijfsleven aan de Kamper bevolking. De betonnen kern is vervaardigd en geschonken door Schokbeton. In de Kamper Almanak van 2013 staat een artikel over Schokbeton waarbij een foto staat van de originele zuil en plaats (zie onderaan). Machinefabriek ‘de IJssel’ (het latere Van Driel en Van Dorsten) schonk het ijzeren armatuur waaraan de lampen zijn bevestigd.
Verplaatsing
Een andere foto van het originele monument staat bij een artikel in het Stadsarchief over de verhuizing van het monument (zie onderaan). De foto laat het transport zien in 1953 van het monument dat op de Nieuwe Markt een sta-in-de-weg bleek te zijn. ”De firma Stoof uit Breda bleek met ƒ 1750 de laagste inschrijver. Vijf jaar na de plaatsing op de Nieuwe Markt mocht deze firma de 58 ton zware zuil met de 30 ton zware siervoet verplaatsen naar de Dam bij de Wilhelminalaan.” In de rubriek ’Verleden in Pixels’ schrijft het Stadsarchief in maart 2014 dat ”op de nieuwe standplaats de lichtkroon een halve meter hoger geplaatst werd en de verlichting verbeterd.”
Afbreuk
Met de twee aanpassingen in 1953 verscheen er nog altijd geen gouden bol op de lichtkroon. De SSK ”moet helaas concluderen dat de bol een geheel oneigenlijke toevoeging is aan het monument, die zeker afbreuk doet aan de originele situatie. Dusdanig dat wij het college van burgemeester en wethouders in Kampen dringend hebben verzocht om deze sterk storende en historisch onjuiste en oneigenlijke toevoeging alsnog weer te verwijderen.”
Zie ook:
• ’Echte Schokkers komen van de Skok’ (Kamper Almanak 2013 met op pagina 81, in het document pagina 15, een originele foto)
• Transport gedenkzuil (Stadsarchief – 13 maart 2014)
• SSK roept B&W op tot bescherming naoorlogse panden