SSK vraagt aandacht voor erfgoed

SSK vraagt aandacht voor erfgoed

Nieuws 0 Comment

”Zorg voor behoud monumentale binnenstad ontbreekt”

Stichting Stadsherstel Kampen (SSK) mist het thema monumenten in de meeste verkiezingsprogramma’s. Hierover is SSK ”teleurgesteld” want ”we zijn immers allen trots op ons beschermd stadsgezicht”. In een uitgebreid schrijven worden veel onderwerpen genoemd die de aandacht verdienen om een veelvoud aan redenen. De stichting wijst erop dat ”erfgoed het visitekaartje van onze gemeente is”.

Aandacht gevraagd
Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht wijst Annie van ’t Zand, namens SSK, op een aantal thema’s. De oude HBS, waarvan nu het Almere College en het project Ruimte voor de Rivier gebruik maken, komt binnenkort leeg te staan. Sommige kerken staan al leeg en het herbestemmen van monumentale panden is ook een punt van aandacht. Een deel van de onderwerpen, die genoemd worden, staan op de agenda en zijn bij de gemeente in behandeling, zoals de stadsvilla aan de Bovenhavenstraat, de Koggewerf, het Stadspark en het Bolwerk. Voor de IJsselkogge moet nog een goede plek gezocht worden maar de gemeente wacht hiermee omdat hèt vrachtschip van de Hanzetijd, als goeddeels intact wrak gevonden in de IJssel, de komende jaren in Lelystad geconserveerd wordt.

Economisch belang
SSK noemt een aantal argumenten waarom erfgoed(beleid) niet mag ontbreken in de verkiezingsprogramma’s. ”Erfgoed is, als kernkwaliteit, een onmisbare bouwsteen die de identiteit van onze gemeente een gezicht geeft,” stelt de stichting, ”en het draagvlak voor erfgoed is groot onder Nederlanders.” Ook wijst ze op ”de duurzame ontwikkeling van stad, dorp en landschap waarvoor erfgoed als basis kan dienen. Herbestemming van kerkgebouwen, boerderijen, industriële complexen en andere monumentale gebouwen levert een attractieve woon- of werkomgeving of culturele, toeristische hotspots op.” Er zou een visie opgesteld moeten worden over religieus erfgoed. Tevens zouden huisvestingsmogelijkheden overwogen moeten worden in monumentale gebouwen, voordat nieuwbouw wordt toegestaan. Bovendien zou Investeren in erfgoed rendabel zijn: ”elke euro levert, zo zegt men, anderhalve euro aan inkomsten op.”

Viering jubileum
SSK acht zichzelf nog steeds nodig om erfgoed en monumenten onder de aandacht te brengen en te strijden voor het behoud ervan. Hiervoor zet ze zich al 35 jaar in. Een kleine greep uit haar acties in de laatste jaren staat hieronder vermeld. De stichting belooft het jubileum niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Haar doel is nog niet bereikt sinds de oprichting in 1983. Inzet blijft benodigd, gezien ”het ontbreken van zorg voor behoud van de monumentale binnenstad in de meerderheid van de verkiezingsprogramma’s.” SSK zou verheugd zijn als partijen hun verkiezingsprogramma nog zouden willen aanpassen. Natuurlijk is de stichting graag bereid ze daarbij met raad en advies bij te staan.

Zie ook:
SSK roept B&W op tot bescherming naoorlogse panden (fotoserie)
Gouden bol blijkt ambtenarengrap
Sloop en verkoop leegstaande school 1e Ebbingestraat 10-11

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x