Staatssecretaris Van der Burg bezoekt statushouders in Kampen (video)

Staatssecretaris Van der Burg bezoekt statushouders in Kampen (video)

Gemeente, Kerk, Nieuws, Politiek 0 Comment

Eerste versnelde particuliere opvang via project de Thuisgevers

Samen met de PKN heeft Kampen het project de Thuisgevers opgezet om versneld statushouders huisvesting te bieden door een beroep te doen op particuliere organisaties. Ruim drie weken geleden werd een eerste overeenkomst gesloten met een stichting die een seniorenwoning beschikbaar had voor een Afghaans echtpaar. De staatssecretaris van Asielzaken kwam deze week de nieuwe Nederlandse senioren persoonlijk feliciteren.

Thuisgevers
Parallel aan de snelle opvang door particulieren en kerken in IJsselmuiden van Oekraïense vluchtelingen (de ’Kamper aanpak’), bedacht de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) een project op te zetten samen met gemeente Kampen. Via ’de Thuisgevers’ wordt een beroep gedaan op organisaties buiten de rijksoverheid om statushouders tijdelijk opvang te bieden totdat zij permanente huisvesting toegewezen (kunnen) krijgen.
Inmiddels heeft dit in den lande al tot zo’n zestig initiatieven in ruim veertig gemeenten geleid. In Kampen stapte initiatiefnemer Teun de Man van Stichting Algemene Armenstaat naar de gemeente. Hij kon een sociale huurwoning aanbieden in het seniorencomplex Oldenhof. Maandag 31 oktober ondertekende hij een overeenkomst met burgemeester Sander de Rouwe om het echtpaar Savajzad onderdak te bieden.

Maatwerk
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) waardeert het maatwerk dat geleverd is met de huisvesting van het Afghaanse echtpaar op leeftijd in een complex voor mensen van 55 jaar en ouder. Hij bezocht afgelopen woensdag de nieuwe Nederlanders samen met Teun de Man, Sander de Rouwe, Peter Bos van het COA en Jurjen de Groot, directeur van de dienstenorganisatie van de PKN. Er was ook een tolk aanwezig en namens Stichting Welzijn (WijZ) een medewerkster. WijZ wijst het echtpaar een ’buddy’ toe die zal helpen bij de integratie.
De gemeente is verantwoordelijk voor de huisvesting. Sander de Rouwe sprak over ”kluitjesvoetbal” en hoopt met de Thuisgevers ”het speelveld groter te maken”. Teun de Man vertelde dat hij getriggerd was door de berichten. Stichting Algemene Armenstaat is voortgekomen uit de vroegere stichting van weldadigheid en beschikt over ruim veertig sociale huurwoningen, specifiek voor de oudere doelgroep, waarvan vierentwintig in de Oldenhof op de grens van Brunnepe en de Oranjewijk.

Teun de Man en Eric van der Burg spreken de pers toe.

Projectbureau
Het projectbureau van de Thuisgevers geeft kosteloos advies en ondersteuning aan lokale overheden, maatschappelijke organisaties en kerken die willen onderzoeken of zij tijdelijk statushouders kunnen huisvesten. Ook helpt het projectbureau bij de financiering en een goede samenwerking tussen betrokken partijen.
In Kampen onderzoekt zij momenteel het aanbod van de Theologische Universiteit aan de Broederweg (zie onderaan). Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) en gefaciliteerd door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Raad van Kerken Nederland ondersteunen het initiatief.
Na de korte woordjes van de bestuurders en een fotomoment (zie Twitter) buiten, bekeek Van der Burg de woning van binnen waar de thee klaar stond. Met een koekje. Want, aldus De Rouwe, belangrijker nog dan een huis geven, is een Thuis geven.

Zie ook:
Universiteitsgebouw Broederweg in beeld voor opvang statushouders
Gevluchte Oekraïense jongeren steken de handen uit de mouwen
Afghaanse journalist belandt als vluchteling in Kampen (2021)
In gesprek met Kamper predikanten over Haags kerkasiel (2018)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x