Zondagse stadswandeling rondom begraven in Kampen (video)

Zondagse stadswandeling rondom begraven in Kampen (video)

Geschiedenis, Nieuws, Video 0 Comment

cultuurZIEN viert volwassen leeftijd met vernieuwde website

Wie in de Kamper binnenstad een schop in de grond steekt, stuit op skeletten. Althans, dat is de ervaring van menige binnenstadbewoner. Zondag elf augustus gaat cultuurZIEN tijdens een stadswandeling in op Kamper gewoontes en gebruiken rondom begraven toen en nu. cultuurZIEN is dit jaar volwassen geworden en heeft ter gelegenheid daarvan haar website onder handen genomen.

Doorzomeren
Jaarlijks organiseert cultuurZIEN in de zomer een serie stadswandelingen onder het motto ’Doorzomeren met cultuurZIEN’. Twee jaar geleden vormden paarden het thema tijdens één van de wandelingen (zie onderaan). Dit jaar staat tijdens de stadswandeling op vrijdag 9 en zondag 11 augustus het thema begraven centraal.
Waar werd wanneer wie begraven in of buiten de stad? De grafsteen van doctor Heppe wordt bezocht evenals zijn geboortehuis. Deze eerwaardige burger van Kampen mocht als eerste buiten de stad begraven worden, zoals in onderstaande video uit de doeken wordt gedaan. Feitelijk is de Kratse de tweede met zijn verkregen toestemming van de gemeente om op Keteleiland begraven te worden (zie onderaan).
Een andere gewoonte was het begraven in de kerk. De onenigheid hierover met de protestante, bij teruggave van de Buitenkerk aan de katholieken, komt ook ter sprake. De stadswandeling begint zondagmiddag 11 augustus bij die kerk tegen deelnamekosten van €7,50 met maximaal vijftien deelnemers. Om 14u start de stadswandeling op het schoolplein bij de Buitenkerk waaronder veel skeletten zouden moeten liggen….

Grafsteen in de Buitenkerk.

Volwassen
Dit jaar bestaat cultuurZIEN 21 jaar en is daarmee volwassen. In deze periode is cultuurZIEN gegroeid van ”een bureau met een alternatief aanbod voor stadswandelingen en creatieve workshops naar een onderzoeksinstituut”, zoals ze het zelf omschrijft. Om dat beter tot uitdrukking te laten komen op de website cultuurZIEN.nl is deze volledig vernieuwd.
De ’dossiers’ over klokkengieter Geert van Wou, kunstschilder Hendrik Avercamp en over vrouwen in Kampen zijn makkelijker bereikbaar. Laatstgenoemde twee onderwerpen zijn nog in ontwikkeling. Het aanbod van cultuurZIEN is duidelijker geordend. Naast stadswandelingen zijn dat onder andere lezingen, publicaties en digitale spellen.
In 2016 werd het Kamper Letterspel gepresenteerd (zie onderaan) dat nog steeds populair is onder bewoners en bezoekers die de binnenstad van Kampen op een speelse manier beter willen leren kennen. Er wordt al enige tijd gewerkt aan een spel over de leeuwen in Kampen. Hierover kan al wel een stadswandeling geboekt worden maar voor het spel lukt het nog niet om de leeuwen digitaal te temmen.

Zie ook:
Volop paarden in Kampen (video)
cultuurZIEN presenteert Kamper Letterspel
Beheerder mag op ”zijn” Keteleiland begraven worden

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x