Stadswandeling van Bovenkerk naar Buitenkerk

Stadswandeling van Bovenkerk naar Buitenkerk

Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Stroomafwaarts doorzomeren met cultuurZIEN

In een serie van drie zomerse themawandelingen, georganiseerd door cultuurZIEN, staat zondagmiddag 16 augustus de tweede op de rol onder de naam ‘Stroomafwaarts’. De wandeling voert door het hart van de stad Kampen, van Bovenkerk naar Buitenkerk. De vorige wandeling voerde langs grafmonumenten en de volgende op 13 september heeft als thema ’Leren in Kampen’.

Doorzomeren
De eerste wandeling onder de noemer ‘’Doorzomeren’ van cultuurZIEN vond plaats op 16 juli. Daarin stonden grafmonumenten centraal (zie onderaan). In 1826 werd per koninklijk decreet begraven in kerken en binnen stadsmuren beëindigd. Voor Kampenaren kwam een algemene’ begraafplaats op De Zandberg in IJsselmuiden, snel gevolgd door een Israëlitische begraafplaats met later een apart deel voor het katholieke volksdeel.
De tweede wandeling ’Stroomafwaarts’ begint op zondag 16 augustus om 14:00 uur bij de St. Nicolaas- of Bovenkerk aan de kop van de Oudestraat. Via de Oudestraat gaat het naar de Maria-ten-hemelopneming- of Buitenkerk langs bekende monumenten als het Oude Raadhuis, de Nieuwe Toren en het Gotisch huis.
Ook is er aandacht voor de woonlocatie van klokgieter Geert van Wou, de locatie van de voormalige Lutherse kerk, de Bank van Lening, het gemeentelijk badhuis en de inrichting van een nieuwe kazerne (nu de Stadskazerne).
De kosten bedragen €7,50 per persoon met een maximum van acht deelnemers. Aanmelden kan via kunst@cultuurZIEN.nl of (038) 3311024.

Voormalige stadsgracht de Burgel met in de verte de Buitenkerk.

Meewandelservice
Tijdens de derde zomerse wandeling op 13 september staat de onderwijsgeschiedenis centraal. Nu de laatste wetenschappelijke onderwijsinstelling dreigt te vertrekken uit Kampen, staat cultuurZIEN stil bij locaties die een rol hebben gespeeld in het Kamper onderwijs door de eeuwen heen.
cultuurZIEN is dit jaar gestart met digitale versies van haar stadswandelingen. Er zijn inmiddels video’s over ‘Gezondheidszorg in Kampen’ (duur ca. 50 min.) en ‘Vaders’ (duur ca. 40 min.). Op beeld wandelt men mee door Kampen.
Het voordeel van een video is, dat extra beeldmateriaal toegevoegd kan worden en daarmee een waardevolle aanvulling is op de fysieke stadswandeling. Voor wie meer wil weten over het onderwerp van een stadswandeling maar niet zelf mee kan lopen, krijgt tegen het tarief van een stadswandeling (€7,50) toegang tot de digitale versie.

Zie ook:
Stadswandeling rondom begraven in Kampen (video)
Met cultuurZIEN op jacht naar Kamper leeuwen (spel)
Zomer op Schokland met ’Dichter op het Land’ (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x