Stadswandeling online over ziekenzorg in Kampen (video)

Stadswandeling online over ziekenzorg in Kampen (video)

Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Nieuws, Video 0 Comment

Wandel digitaal mee met cultuurZIEN door Kamper zorggeschiedenis

Veel fysieke activiteiten en bijeenkomsten zijn het afgelopen halfjaar verplaatst naar internet en worden daar online aangeboden. cultuurZIEN biedt haar informatieve wandelingen ook online aan. Op Kamper Nieuws presenteert ze haar nieuwste productie: Ziekenzorg in Kampen door de eeuwen heen. Een impressie van de videoreportage staat onderaan en de gehele wandeling is verkrijgbaar bij cultuurZIEN.

Verlaten straten
In deze tijden van crisis, waarin we niet of beperkt in elkaars nabijheid mogen verkeren, is internet hèt medium om samen te komen. cultuurZIEN biedt al lange tijd informatie aan via haar digitale kanalen, als aanvulling op haar stadswandelingen. In de voorbije maanden van de coronacrisis rees het idee om een gehele stadswandeling op video aan te bieden. Een etmaal lang was de productie geheel online te bekijken.
Onbedoeld vormt de digitale stadswandeling een klein tijdsbeeld. De opnames tonen veelal verlaten straten vanwege het dringende verzoek van de overheid om thuis te blijven en contact met anderen te rnijden. Tijdens het digitaal meewandelen met Carin Koopman als gids, komt een treffende overeenkomst naar voren. De maatregelen, die nu zijn afgekondigd om het coronavirus in te dammen, werden eeuwen geleden vergelijkbaar afgekondigd om bijvoorbeeld de pest te overleven.

De digitale wandeling op een middeleeuwse kaart van Kampen.

Gedegen onderzoek
Aan de digitale wandeling is veel onderzoek vooraf gegaan, zoals gebruikelijk bij cultuurZIEN. Soms kan het de wandelaar annex kijker even duizelen van de vele informatie. Er is bewust voor gekozen om geen lange, saaie stukken letterlijk in beeld te brengen. Men kan even bijkomen wanneer op een middeleeuwse kaart van Kampen de route vervolgt naar een volgend memorabele plek of verhaal.
De digitale wandeling toont de sporen in Kampen die nog zichtbaar zijn van de ziekenzorg in vroegere eeuwen, aangevuld met extra beeldmateriaal en animaties. Deze nieuwe vorm van educatie en kennisoverdracht introduceert cultuurZIEN dit jaar. Een volgende productie is in de maak terwijl de fysieke wandelingen ook doorgaan. In de Maand van de Geschiedenis sluit cultuurZIEN aan op het thema met het doorkruisen van de oude stad van oost naar west.

Levensecht
De digitale stadswandeling over ziekenzorg in Kampen was hieronder te bekijken tot zaterdagavond 26 september. Nu rest enkel een korte introductie. De videoproductie is verkrijgbaar bij cultuurZIEN via Facebook, Twitter en de website. De opnames zijn deels gemaakt tijdens fysieke wandelingen waardoor het online meewandelen levensecht overkomt. Je zou bijna je ogen dicht doen om je helemaal virtueel bij de wandeling te wanen. Maar dan word je bang dat je ergens tegenaan loopt!

Zie ook:
Stadswandeling van Bovenkerk naar Buitenkerk
Stadswandeling rondom begraven in Kampen (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x