Volop paarden in Kampen (video)

Volop paarden in Kampen (video)

Geschiedenis, Nieuws 1 Comment

Stadswandeling cultuurZIEN toont vroegere alledaagse aanwezigheid paarden in binnenstad

 


Zoals we tegenwoordig nauwelijks nog ergens een autovrij zicht hebben, zo was vroeger het paard een zeer veel gezien verschijnsel. Eén van de stadswandelingen, die cultuurZIEN organiseert, laat zien dat het zelfs in de binnenstad krioelde van de paarden. Plus bijbehorende onderkomens oftewel stallen. De wandeling van afgelopen zaterdag wordt aanstaande zondag herhaald.

Kaarten en tekeningen illustreren aspecten van de stadswandeling.

Onder het motto ”Doorzomeren met cultuurZIEN” organiseert deze kleinschalige organisatie zomerse stadswandelingen door Kampen. Voor de thuisblijver, of juist voor de toerist van buiten de stad, wordt tijdens wandelingen een bepaald thema uitgelicht aan de hand van wat daarover te vinden is in Kampen. Vaak in de binnenstad maar soms ook in wijken als Brunnepe dat ook een lange en bewogen geschiedenis kent. Op zaterdag 5 en zondag 13 augustus staat de rol van paarden in de Kamper samenleving van vroeger centraal.

Aan de Groenestraat zijn duidelijk nog de contouren van de vroegere stallen en koetshuis zichtbaar.

De wandelingen starten om twee uur in de Hof van Breda. Deze binnenplaats aan de Marktsteeg heeft direct een binding met paarden want deze ruimte was aangelegd als keerplaats voor paard en wagen. De baron, waaraan het pleintje zijn naam ontleent, had namelijk aangrenzend aan zijn huis stallen. Zo blijken er nog veel sporen te vinden te zijn van stallen die gewoon tussen de huizen in de (binnen)stad stonden. Aan de Groenestraat hebben tot de jaren tachtig nog paarden ”gewoond” van advocaat en procureur Reinders. De huidige bewoners hebben het herkenbare gevelbeeld bewaard. In een video over gebinten (zie onderaan) komt in het begin het Gotisch Huis aan de Oudestraat ter sprake met haar rosmolen en stallen. De wandeling voert via dat (gesloten) pand naar de IJsselkade waar vroeger een paardensteiger lag. De pastorie van de Lutherse kerk aan de Broederstraat is gebouwd op de plek van een vroegere stal, behorende bij het tegenover liggende grote huis dat nu de Theologische Universiteit huisvest. Naast deze voorbeelden van behuizing komen ook de verschillende functies en standen van paarden ter sprake.

De omgang van de Nieuwe Toren toont wapens van de vroegere stadsbestuurders.

Lopend door de oude binnenstad van Kampen komen onvermijdelijk soms andere zaken ter sprake. Zo wijst Carin Koopman, de drijvende kracht achter cultuurZIEN, op de persoonlijke wapens van de stadbestuurders van weleer, die op de balustrade van de Nieuwe Toren bevestigd zijn. Eén deelnemer op hoge leeftijd aan de stadswandeling blijkt een geboren Kampenaar te zijn die tot zijn achttiende met paarden gewerkt heeft. Toen kwamen de vrachtwagens. Hij wijst naast het Weeverspoortje waar de stallen van zijn vader hebben gestaan. Over een paar maanden zal de sfeer van een paardenrijke stad weer opgeroepen worden bij de Reformatieherdenking (zie onderaan). cultuurZIEN laat die sfeer alvast goed proeven.

De gids wijst naar de plaats waarover ze net van de deelnemer nog iets te weten komt.

Zie ook:
Grootse herdenking Reformatie en viering predikaat Reformatiestad
Kamper Letterspel gereed voor lancering op Monumentendag (2016)

Subscribe
Abonneren op
guest
1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
beheerder

Dit is een reactie ter testing.

Back to Top

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x