STAKK betreurt handelwijze gemeente

STAKK betreurt handelwijze gemeente

Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Tijdelijk beheer leegstaande panden als ateliers gegund aan CareX


Over een week moeten de laatste kunstenaars het pand aan de 1e Ebbingestraat 10-11 hebben verlaten. De tijdelijke huur door STAKK is twee maanden geleden opgezegd door de gemeente. Op de valreep heeft de gemeente een vervangend, eveneens tijdelijk, pand gevonden in IJsselmuiden. Het beheer wordt in handen gegeven van CareX die het breder wil verhuren dan alleen aan kunstenaars. Het bestuur van STAKK betreurt dat ”daarmee STAKK geen spreekbuis meer vormt voor deze kunstenaars in de stad”.

STAKK
Al 25 jaar verhuurt Stichting Ateliervoorziening Kunstenaars Kampen (STAKK) op tijdelijke basis ateliers in gemeentelijke panden die leeg staan. De gemeente benadrukt telkens dat zij niet verplicht is vervangende ruimte aan te bieden als de tijdelijke huur wordt opgezegd. Toch voelt de gemeente zich blijkbaar verantwoordelijk en komt dan met een nieuw pand voor tijdelijke ateliers. Er bestaat een atelierbeleid waarin het bestuur graag een garantie of afspraak opgenomen zou willen zien voor vervanging na huuropzegging. De gemeente ziet STAKK als een stichting die het atelierbeleid uitvoert maar heeft nu het beheer van haar leegstaande panden ondergebracht bij CareX. STAKK is altijd afhankelijk geweest van de gemeente maar zoekt ook zelf naar tijdelijke locaties. Daarnaast onderzoekt STAKK op dit moment de mogelijkheid tot aankoop van een eigen pand. Daarin zou een tiental kunstenaars ondergebracht kunnen worden.

Het door het Ichthus College verlaten schoolgebouw.

Belofte ingelost
Het bestuur waardeert de inlossing van de belofte door de gemeente met het vinden van een nieuw pand. Dit betreft het voormalige schoolgebouw aan de Zandbergstraat 2 dat leeg kwam te staan toen het Ichthus College haar vestiging in IJsselmuiden opgaf. Door de onzekerheid zijn al meer kunstenaars hun heil elders gaan zoeken en is het aantal van acht ’dakloze’ kunstenaars afgenomen. De kunstenaars, die dat nog wel zijn, hebben van CareX, die het individueel wil verhuren, nog steeds geen duidelijk contract voorgelegd gekregen. Noch hebben ze enig idee van de huurprijs. STAKK kan in de bemiddeling weinig meer betekenen.

Sterk IJsselmuiden
In het advies aan de raad beargumenteert het college haar keuze voor CareX door aan te geven dat met deze partij een bredere invulling mogelijk is. Zo zou ook het initiatief Sterk IJsselmuiden huisvesting kunnen vinden aan de Zandbergstraat. Binnen dit initiatief wordt er gedacht aan koffieochtenden (met Koffie Puur – zie onderaan) en buurt- en wijkactiviteiten. De initiatiefnemers gaan hun behoefte beter in kaart brengen en gaan dan met de gemeente in overleg om de mogelijkheden te bezien.

Het pand aan de 3e Ebbingestraat 10-11 dat vòòr november verlaten moet zijn.

Afspraken en communicatie
Met CareX zullen goede afspraken gemaakt worden over goed beheer en goede uitstraling van gebouw en omliggend terrein. De flatbewoners tegenover het voormalige schoolgebouw zijn al geïnformeerd en er volgt nog een bewonersavond. De communicatie met de buurt zal ook via CareX lopen. Uit het advies aan de raad blijkt ook een ander, onderliggend argument om het beheer van Zandbergstraat 2 aan een andere partij dan STAKK te gunnen: ”Het mag geen vrijstaat voor kunstenaars worden.”

Zie ook:
Sloop en verkoop leegstaande school 1e Ebbingestraat 10-11
Koffie Puur is weer open (2015)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x