Schop de grond in voor glasvezel in Kampen

Schop de grond in voor glasvezel in Kampen

Nieuws, Zakelijk 0 Comment

Na voldoende aanmeldingen start nu aanleg kabelnetwerk

Weinig inwoners van Kampen zal de intensieve campagne ontgaan zijn om te komen tot een glasvezelnetwerk in hun woonplaats. De daadwerkelijke start van de aanleg werd daarentegen zonder enige aandacht van pers of inwoners verricht. Bestuurders en werklui hadden zich wel verzameld om even stil te staan bij het latent historische moment. Als laatste in Noordwest-Overijssel krijgt de stad Kampen een glasvezelnetwerk.

Momentum
Op een grasveld aan de Orkestlaan had zich een klein groepje gevormd rondom een groene graafmachine en een voorgegraven geul. Zo wordt de komende maanden in heel Kampen de glasvezelkabels in de grond gebracht. Eddy Veenstra, directeur van Rendo, sprak als eerste een kort woordje. Hij riep op om snel aan de slag te gaan om Kampen snel internet te geven. Na hem spraken Bert Vos, directeur Rendo Fiber, en Piet Grootenboer, directeur Delta Netwerk.
Er werd verteld hoe de kiem van het project is gelegd op het terras van Van der Valk in Hengelo met Theo Rietkerk. Rietkerk gaf aan dat hij als inwoner aanwezig was en hij roemde de duurzame investering, ook voor onze kinderen. Bijna 12.000 aansluitingen zullen de komende tijd gerealiseerd worden waarvoor 16.000km gegraven zal worden.

De bestuurders verzamelen zich voor het 'momentum'.

Slotresultaat
Historisch is een groot woord maar in het betreffende moment zit meer dan het lijkt. De aanwezige coördinerend ambtenaar vanuit de gemeente schetste hoe dit hele project al in 2013 begon om in heel Noordwest-Overijsel glasvezel te realiseren. In 2017 ging de eerste schop de grond in bij Staphorst. Inmiddels zijn alle plaatsen in de regio aangesloten, inclusief de kernen van Kampen. Nu volgt Kampen zelf, behalve nieuwe wijken waar het bij de bouw al is aangelegd, zoals Stationskwartier, Hanzewijk en Onderdijks.

Marktwerking
Delta Netwerk zou eerst alleen de aanleg verzorgen in IJsselmuiden, Wilsum en ’s-Heerenbroek. Doch de KPN reageerde traag en zou pas eind 2024 kunnen, waardoor de gehele aanleg mis. KPN moet nu minimaal een jaar wachten als ze zelf een nieuwe poging tot aanleg mogen doen. Uiteindelijk blijft het een gunning van de vrije markt, zoals er ook meer providers op het netwerk toegelaten moeten worden. Maar nu eerst aan het graven in de Maten en vervolgens met de klok mee Kampen rond.

BAM verzorgt de fysieke aanleg en het graafwerk.

Zie ook:
Besluit tot glasvezelaanleg in Kampen nakend (11 juli)
Voldoende aanmeldingen voor glasvezelaanleg in Kampen (27 juli)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x