Open Monumentendag 2018 gestart bij St. Annakapel

Open Monumentendag 2018 gestart bij St. Annakapel

Geschiedenis, Nieuws 0 Comment

Stichting Stadsherstel Kampen plaats NFC-tag met informatie over het Rijksmonument

Vanmorgen om tien uur openden zich veel deuren die veelal gesloten blijven. In het kader van Open Monumentendag zijn veel monumenten te bezichtigen en rondleidingen te volgen die soms zelfs alleen op Open Monumentendag mogelijk worden gemaakt. Tevens vinden er veel activiteiten plaats rondom het thema. Wethouder Holtland startte de dag met het onthullen van een hypermodern informatiesnufje op de eeuwenoude St. Annakapel.

In Europa
Landelijk is het thema ’In Europa’. In Kampen wordt dat zichtbaar gemaakt door de natuurstenen die uit verschillende hoeken van Europa naar Kampen zijn gehaald. De natuurstenen zijn vaak nog zichtbaar als de basis voor veel monumenten. In Kampen zijn er ruim veertig monumenten te bewonderen, naast muziek, lezingen en kunst in musea (zie onderaan). Bij de start van Open Monumentendag 2018 benadrukte wethouder Holtland dat er in de gehele gemeente monumenten opengesteld zijn, zoals in Zalk, Wilsum en Kamperveen. De dag begon met het onthullen van een NFC-tag bij de St. Annakapel terwijl op tal van bekende plekken de activiteiten al begonnen waren zoals bij het Stedelijk Museum, de Buiten-, Broeder- en Bovenkerk, de Koggewerf en de Stadskazerne.

De Stadskazerne en het Stadsarchief doen ook mee met de Open Monumentendag 2018.

St. Annakapel
Juist gisteravond was de Erfgoedprijs 2018 uitgereikt in en aan de St. Annakapel. Stichting Annakapel Kampen heeft hard gewerkt aan het opknappen van het Rijksmonument en gebruiksklaar maken voor bruiloften, recepties en meer. Later volgt bij Kamper Nieuws een uitgebreid verslag over deze ontwikkelingen en het eerste bruidspaar. Het resultaat kan iedereen vandaag bekijken aan de Broederweg. Tot 17u00 zijn de monumenten geopend en vinden er activiteiten plaats zoals puzzeltochten en een treintje door de binnenstad. In zijn openingswoord feliciteerde Albert Holtland de aanwezigen van Stichting Stadsherstel Kampen met haar jubileum. Ter gelegenheid van haar 35-jarig bestaan, heeft SSK bijna alle Kamper monumenten van een NFC-tag voorzien. Voorzitter Jan Bouma vertelde hoe de focus van SSK verschuift van stadsherstel naar stadsonderhoud. Daarvoor is wel bezetting en gebruik van de panden nodig, waarover Albert Holtland zich zorgen maakt. Hij riep iedereen op om mee te denken over het hergebruik van oude gebouwen.

NFC
Moderne smartphones en tablets hebben een draadloze functie om kleine hoeveelheden informatie uit te wisselen. Near Field Communication (NFC) werkt binnen een straal van 10 centimeter door de het mobiele apparaat bij een ander NFC-apparaat (lezer, paneel) te houden. Er is geen pincode of app nodig. Op het scherm verschijnt vanzelf de informatie die op de andere plek is opgeslagen. Je kunt er (kleine) bedragen mee betalen, je OV-chipkaart opladen of een informatiepaneel(tje) uitlezen. Dit laatste heeft Stichting Stadsherstel Kampen bij een groot aantal Kamper monumenten gerealiseerd. Wanneer men de NFC-functie op de mobiel ingeschakeld heeft, inclusief internetverbinding, en men houdt die op de tag op het bruine ANWB-bord, wordt op de mobiel een webpagina van SSK geopend (zie onderaan). De onthulling van de tag bij de St. Annakapel luidde een drukke Kamper Open Monumentendag 2018 in.

Het treintje dat door de binnenstad rijdt, houdt halt bij de geopende Buitenkerk.

Zie ook:
Aandacht voor Open Monumentendag in het Kamper depot
NFC-tag St. Annakapel
Alle geopende monumenten en activiteiten

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x