Na intensieve fondsenwerving kan restauratie Bovenkerk starten

Na intensieve fondsenwerving kan restauratie Bovenkerk starten

Kerk, Nieuws, Video 0 Comment

Stichting Bovenkerk krijgt van Protestantse Gemeente vrijheid tot exploitatie

Na een traject van intensieve fondsenwerving is het financiële plaatje zo goed als rond. De restauratie van met name de gewelven van de Bovenkerk in Kampen kan beginnen. De beheerstichting heeft tevens een overeenkomst getekend met de eigenaar van het monument om zelfstandig de exploitatie op te zetten. Reden genoeg voor een feestelijke bijeenkomst.

Feestelijke bijeenkomst in de Bovenkerk te Kampen.

Veiligheid
De Bovenkerk heeft een bewogen jaar achter de rug. Letterlijk, zij het niet met het blote oog waarneembaar. De toren van de Bovenkerk verzakt op de ondergrond van veen en klei met een slechte fundering sneller dan het kerkgebouw zelf. Bij inspectie in voorgaande jaren is ernstige scheurvorming ontdekt in de gewelven. De (kruis)ribben laten los van de overige gewelfdelen en dreigen naar beneden te vallen. Om de veiligheid van bezoekers te garanderen, zijn er om die reden enorme steigerconstructies geplaatst in de zijbeuken van de kerk.
In het transept (dwarsbeuk) en de kooromgang komt dezelfde schade voor maar is een andere noodvoorziening getroffen. Onder de ribben zijn houten balken geplaatst als ondersteuning. Over de volle breedte van de kerk worden de muren, vergelijkbaar als in de Buitenkerk, met dwarsleggers gesteund. Zo worden deze delen van de Bovenkerk veilig en toegankelijk gehouden voor publiek. Boven het hoofdorgel, net zo monumentaal en beroemd als de Bovenkerk zelf, is een plafond bevestigd in de zijmuren, dat bescherming biedt tegen vallende gewelfdelen.

Subsidie
Overheden en organisaties werden aangeschreven om de benodigde 3,4 miljoen Euro voor de restauratie bijeen te brengen. De zorgen rondom het Rijksmonument leidden zelfs tot vragen in de Tweede Kamer. Groot was de blijdschap bij betrokkenen toen in oktober bekend werd dat het Rijk 1,2 miljoen Euro toezegde. Provincie Overijssel legt 0,7 miljoen Euro bij en gemeente Kampen verstrekt een subsidie van 0,5 miljoen Euro. Daarnaast zijn er nog talloze donaties van particulieren en van organisaties als TBI, Cultuurfonds, Stichting Dioraphte en Protestantse Gemeente Kampen (PGK).
Stichting Bovenkerk Kampen heeft zelf ruim vijf ton bij elkaar gesprokkeld. Een paar ton ontbreekt nog strikt genomen maar er is voldoende vertrouwen om de restauratie te starten. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op donderdag 14 maart werd de overeenkomst ondertekend door (v.l.n.r.) Leo Visser, Jan Quintus Zwart, John Engelsman, Leo van der Horst en Jan Willem ’t Hart.

Ondertekening van de overeenkomsten tot restauratie en exploitatie van de Bovenkerk in Kampen.

Exploitatie
Tegelijk werd een overeenkomst ondertekend tussen de Protestantse Gemeente Kampen, eigenaar van het kerkgebouw, en Stichting Bovenkerk Kampen als beheerder. De stichting krijgt als ’kwartiermaker’ de vrijheid om zelfstandig de exploitatie van de Bovenkerk op te gaan zetten.
Namens de provincie was gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (SGP) aanwezig die Erfgoed in zijn portefeuille heeft. Samen met burgemeester Sander de Rouwe en wethouder Richard Boddeus mocht hij het doek naar beneden halen boven de deuren van de Bovenkerk. Daar prijkt nu een schild waarop de restauratie vermeld staat. Alle sprekers waren trots op het tot nu toe bereikte resultaat. Afgewisseld met orgelspel, vele genodigden en een hapje en drankje na afloop van de officiële handelingen, werd het een officieuze bijeenkomst. Met de hoopvolle boodschap dat de Bovenkerk er straks weer jaren tegenaan kan. De restauratie is van start.

Zie ook:Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x