Spijkerman geeft startsein onderhoud Stadsbrug

Spijkerman geeft startsein onderhoud Stadsbrug

Gemeente, Nieuws 0 Comment

Strakke planning moet hinder auto- en scheepvaartverkeer beperken

Met een rondvaart rondom de pijlers van de Stadsbrug heeft de aannemer afgelopen vrijdag het werk laten zien dat aan de Kamper Stadsbrug te gebeuren staat. Daarna onthulde wethouder Spijkerman aan vaste wal het bouwbord. Daarmee is het groot onderhoud officieel van start gegaan. Op de grens van juli en augustus treedt er 8 dagen op het water en 13 dagen op de weg stremming op.

Expertise vereist
Namens de hoofdaannemer lichtte Johan Schenkhof toe wat er allemaal om de hoek komt kijken bij het onderhoud. De projectmanager bij ’Gelders Staalstraal- en schilderbedrijf B.V.’ (GSB) vertelde dat ”er ook onder de waterlijn geconserveerd wordt en dat de wind-waterlijn het meest kritisch is.” NEN-EN-ISO 12944 wordt gevolgd, de norm die per 1 april geldt voor bescherming van staalconstructies tegen corrosie door middel van verfsystemen. Bij het verwijderen van roest en oude verflagen wordt er ”vacuüm gestraald (en niet met slijptollen bijvoorbeeld) om de hoogste reinigingsgraad te behalen.” De hijskabels worden vervangen in een ”verplicht huwelijk”, zoals Marieke Spijkerman het uitdrukte, van GSB met de leverancier van de nieuwe hijskabels. De gehele brug wordt opnieuw geschilderd (met hoogwaardige verf) om een flater als in Zutphen te voorkomen. Daar werd vorig jaar de Oude IJsselbrug eerst slechts voor de helft geschilderd totdat inwoners kleurverschil opmerkte met de andere helft.

De te onderhouden onderdelen van de Stadsbrug nader bezien.

Onderhoud N50
Er staat ook wegonderhoud gepland op de N50 tussen knooppunt Hattemerbroek en de afslag Kampen Zuid. Dit is bewust tegelijkertijd gepland en in de zomervakantie. De ruimte (rust) die ontstaat op de Zwolseweg bij afsluiting van de Stadsbrug kan dan eventueel omrijdend N50-verkeer opvangen. Van vrijdagavond 27 juli tot vrijdagavond 10 augustus wordt in beide richtingen het wegvak tussen Hattemerbroek en Kampen Zuid afgesloten. Aansluitend wordt van 10 augustus tot 13 augustus het wegvak tussen de afslagen Kampen Zuid en Kampen in beide richtingen afgesloten.
Op 27 juli zal ook de Stadsbrug afgesloten worden voor doorgaand verkeer, zowel over het water als over de weg, respectievelijk voor 8 en 13 dagen. Fietsers en voetgangers wordt wel doorgang gegarandeerd. Dit alles is in goed overleg gepland met wegbeheerder Rijkswaterstaat en Koninklijke Schuttevaer, de belangenvereniging voor de beroepsbinnenvaart.

Slotacte Spijkerman
Bij het onthullen van het bouwbord tegenover café De Unie noemde aftredend wethouder Spijkerman de Stadsbrug ”een rode draad die door mijn korte wethoudersloopbaan heeft gelopen.” Ze gaf aan trots te zijn op hetgeen er gerealiseerd is. De Stadsbrug, die nu voor het eerst sinds de bouw in 1998 groot onderhoud krijgt, kan er straks weer 15 tot 20 jaar tegenaan. Het bouwbord gaf na onthulling geen verrassingen want alle partijen waren vertegenwoordigd bij de varende informatiebijeenkomst. Vandaag wordt begonnen aan het gedeelte ten noorden van de Stadsbrug en zo wordt in fases naar het zuidelijk deel toegewerkt. Samengevat in de woorden van Spijkerman ”wordt de jas van de Stadsbrug vernieuwd”.

Op de Loswal wijst een bord het scheepvaartverkeer op het brugonderhoud.

Zie ook:
Afsluiting Stadsbrug bij groot onderhoud in zomermaanden onvermijdelijk

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x