”Kies sociaal” luidt dringend stemadvies FNV Kampen

”Kies sociaal” luidt dringend stemadvies FNV Kampen

Gemeente, Nieuws, Politiek 0 Comment

Werkgroep Politiek Lokaal heeft twee onderwerpen onderzocht

Vandaag zijn de gemeenteraadsverkiezingen begonnen en woensdag gaan alle stemburo’s open. De Kamper afdeling van vakbond FNV heeft na gesprekken met Kamper ambtenaren en wethouders de zaken op een rijtje gezet. Om niet te verdrinken in de gemeentepolitiek, aldus de afdeling, licht ze twee onderwerpen voor de Kamper inwoners eruit.

Kabinet Rutte II voerde de Participatiewet in, waarbij gemeenten veel meer uitvoerend werk moesten gaan doen op het gebied van werkgelegenheid en armoedebestrijding. Dat alles onder het motto van een oude reclamekreet “doe meer met minder geld”.
Voor inwoners die niet of moeilijk kunnen rondkomen, besloot de gemeenteraad tot het toepassen van de zogenoemde ’omgekeerde toets’. Oftewel: waar voorheen voor deze groep inwoners werd gekeken naar de landelijke regels en of mensen daarmee geholpen waren, draaide de gemeente dit om: wat heeft iemand nodig en hoe past dit binnen de wet.

Bijstand
FNV pleit voor regelarme bijstand, met meer bemoeizorg, schuldenkwijtschelding, scholing, aandacht voor de menselijke maat en meewerken door de gemeente. Dat lijkt in Kampen nog niet altijd even goed te lukken. Wél is de gemeente goed bezig met een proefproject, waarbij in een aantal huisartsenpraktijken medewerkers extra zijn opgeleid om mensen, die het financieel moeilijk hebben, te herkennen, dit met hen te bespreken en hen te helpen bij concreet actie ondernemen.
De huidige gemeenteraad besloot het initiatief ’Kampen Armoedevrij’ te ondersteunen (zie onderaan). Daarbij werden drie grote bijeenkomsten georganiseerd voor betrokkenen, dus inwoners met weinig inkomen, vrijwilligers die zich met armoedebestrijding bezighouden en medewerkers van de gemeente. Daarbij werd gezocht naar praktische oplossingen, maar vanwege corona lag dit initiatief de afgelopen twee jaar stil. FNV vindt dat ’Kampen Armoedevrij’ snel weer van start moet gaan.

Werkgelegenheid
De gegevens in de (oneerbiedig gezegd) ’kaartenbak’ van de gemeente voor bemiddeling tussen vraag en aanbod van werk is helaas nog altijd niet toereikend. Werkgevers klagen dat zij geen (in hun ogen) goed aanbod krijgen en de gemeente stelt dat de mensen vaak niet geschikt zijn voor het werk dat werkgevers aanbieden.
De gemeente moet het goede voorbeeld geven, vindt FNV. Zorgen voor echte, duurzame banen, kwaliteit van werk, investeren in regionale werkgelegenheid en realiseren van beschut werk (de vroegere sociale werkplaats). De vakbond pleit ervoor dat inwoners, die aan werk zijn geholpen, na pakweg een jaar nog eens door de gemeente worden bevraagd of hun baan ’echt’ is gebleken. De gemeente ziet daar helaas nog geen kans toe.

Ga stemmen en stem sociaal, aldus de FNV.

Advies
Na de invoering van de Participatiewet is de gemeente belangrijker dan ooit. De Werkgroep Politiek Lokaal FNV Kampen vraagt iedereen te gaan stemmen op 16 maart en wat haar betreft: kies sociaal, voor echte banen en een menswaardige maatschappij!

Zie ook:
Primeur Marcel Kalter tijdens Kampen Armoedevrij (2019)
Primeur Kamper Netwerkplein goed bezocht (2018)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x