Nieuwe vrijwilligers gezocht om gezinnen te ondersteunen (video)

Nieuwe vrijwilligers gezocht om gezinnen te ondersteunen (video)

Gemeente, Nieuws, Video 0 Comment

Steunouders geven tijdelijk steuntje in de rug bij het zorgen voor de kinderen

Een lokaal netwerk van ouders die elkaar helpen bij de zorg voor de kinderen. In Kampen draait dat initiatief nu ruim vier jaar. Onder de paraplu van Steunouder NL doen op dit moment 38 gemeenten in Nederland mee. Vanuit gemeente Kampen bemiddelen twee coördinatoren tussen zogeheten steunouders en vraagouders. Zij zijn dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers om gezinnen, die het moeilijk hebben, overeind te houden.

Decentralisatie
Een veel besproken onderwerp binnen de gemeentepolitiek is de decentralisatie van de jeugdhulp naar de gemeente zonder een toereikend budget. Om te bezuinigingen kwam Trias Jeugdhulp met het idee om aan te haken bij Steunouder NL. Binnen de gemeente pakten Annet Horst en Adri van der Weerd dit op. Beide coördinatoren zijn afkomstig uit de jeugdzorg. Na een pilot van twee jaar werd het initiatief voortgezet met een vast aanbod van gemeente Kampen dat tweejaarlijks wordt geëvalueerd.
Op dit moment is er een kleine wachtlijst en worden er nieuwe steunouders gezocht. De aanmeldingen lopen terug terwijl de vraag juist toeneemt. Dat kan variëren van de kinderen van school halen tot de kinderen een dag onder je hoede te nemen en daarmee de vraagouder te ontlasten.

Bemiddeling
De begeleiding van Annet en Adri loopt uiteen van negen maanden tot een jaar. „Het mooiste is, maar dat hoeft helemaal niet hoor, als ze elkaar dan in hun netwerk hebben opgenomen,” vertelt Adri. Verantwoordelijk wethouder Bas Wonink formuleert het aldus: „Hoe mooi is het om laagdrempelig iets te kunnen betekenen voor een ander gezin? Met de inzet van een steunouder wordt voorkomen dat gezinnen het nog zwaarder krijgen en de weg terug nog langer en moeilijker wordt.”
Een bijkomend positief aspect voor de gemeente is de preventieve werking. Gemeente en hulpverlening zijn het liefst zo vroeg mogelijk bij (mogelijke) probleemsituaties. Met Steunouders wordt ook de inzet van professionele hulp niet onnodig groot. De animo voor steunouders is goed. Nu alleen nog net een paar vrijwilligers meer.

Voorlezen tijdens het Voorleesontbijt bij SmdB 'het Visnet'.

Ondersteuning
Om allerlei redenen kunnen ouders in de knel komen. Drukte op het werk, kort op elkaar meerdere kinderen gekregen of psychische problemen, bijvoorbeeld door de heersende coronacrisis. Annet en Adri gaan in gesprek met de vraagouders en zoeken naar steunouders waarmee een klik kan ontstaan. Veel mensen hebben een eigen netwerk om op terug te vallen maar soms is dat niet beschikbaar. De individualisering van de maatschappij draagt daar ook niet aan bij.
De steunouder hoeft niet per se zelf kinderen te hebben, zoals de vrijwilligster die daarover in onderstaande video vertelt. Een VOG (bewijs van goed gedrag) is wel een vereiste maar allereerst moet de kennismaking bevallen waarna de nieuwe steunouders ook een korte training krijgen.

Veel belangstelling voor informatie pleegouderschap (2018)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x