Eerste medailles uitgereikt aan Kamper Steurneuzen

Eerste medailles uitgereikt aan Kamper Steurneuzen

Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Groep 8 Dirk van Dijkschool verkent Kampen met nieuwe app

Met ’De Steurneus van Kampen’ verkenden woensdag 30 oktober leerlingen van OBS Dirk van Dijkschool hun eigen stad. In september is deze app geïntroduceerd als opvolger van het Koffertje Kampen. In kleine groepjes liepen de leerlingen van groep 8 door de binnenstad. Bij diverse gebouwen kregen ze tekst en uitleg alsmede een vraag en spelletje. Bij terugkomst werden ze beloond met een heuse medaille.

Primeur
Feitelijk had de Dirk van Dijkschool de primeur om, voor zover bekend, als eerste de Steurneus van Kampen te lopen. De app kan gratis gedownload en gelopen worden dus wellicht hebben al meer mensen of scholen dat gedaan. Lisette Drost kwam na afloop met haar klas in ieder geval de eerste medailles ophalen.
Als cultuurcoördinator bij de school had Hermien de Kievid de app geïntroduceerd en een ochtend ingepland. Ze was zo wijs geweest om de iPads van de kleuters te lenen die tegen een stootje kunnen. Bovendien leidt de eigen mobiel alleen maar af.
De app is gericht op de bovenbouw van de basisschool maar ook geschikt voor de lagere klassen van het (V)MBO. Er gaat veel schuil achter de app. Na een introductietekst bij een gebouw of object, volgt een vraag of opdracht. Tenslotte kunnen er munten verdiend worden om een spelletje tevoorschijn te toveren waarmee een puzzel voltooid moet worden.

Chloë leest de introductie voor aan Demi.

Tijdsbestek
De tocht werd keurig binnen de verwachte tijd van anderhalf uur gelopen. Met elk groepje liep ook een ouder mee die zo samen met de kinderen ook spelenderwijs en al wandelend stil stonden bij monumenten en details waar je vaak aan voorbij gaat. Stadswandelingen zijn populair in Kampen blijkens het grote aanbod – voor zowel toeristen als eigen inwoners (zie onderaan).
Het ’Koffertje Kampen’ was in de jaren tachtig ontwikkeld door Wim van ’t Oever samen met Trudi Brink als educatieve rondwandeling door Kampen. Tot 2003 is dat lesmateriaal in gebruik geweest waaruit de kracht van dat concept blijkt, aldus Mariëlle van Zanten, coördinator Kunst & Kind bij Quintus. Vanuit onderwijs- en cultuurinstellingen kwam de vraag voor een opvolger.
Daarop heeft Aart Kleijer het huidige, door Jac Ruiten bedachte, concept ontwikkeld samen met Tourist Info en Kampen and Beyond. Men kan overal verzamelen en starten maar de medailles liggen bij Quintus. Alle leerlingen wisten de puzzel te leggen en mogen zich nu ’Steurneus van Kampen’ noemen.

Lisette fotografeerde één van haar trotse leerlingen.

Zie ook:
Wie leidt in Kampen de toeristen rond?
Masterclass als alternatieve schooldag door staking
Kampen Inclusief sluit week af met stadswandeling

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x