”Stier bij strandje gevaarlijker dan zwemmen in IJssel” (video)

”Stier bij strandje gevaarlijker dan zwemmen in IJssel” (video)

Natuur, Nieuws, Video 0 Comment

VVD-fractie stelt vragen over verantwoordelijkheid aan college

De hittegolf is voorbij en sinds enkele dagen hebben we ons Nederlands frisse en natte weer weer terug. Tijdens de lange periode van soms tropische dagen was het strandje aan de IJssel een populaire plek om te vertoeven. Niet iedereen beseft dat dat op eigen risico is. Nog minder mensen zullen de stier in de gaten hebben (houden) die bij de koeien loopt. Harry Bruins, raadslid voor de VVD, heeft daarover collegevragen gesteld en waarschuwt de Kamper badderaars.

Pinken
Wie aan het water woont, vond daar verkoeling in de voorbije verhitte dagen. In Kampen wonen we aan het water en dus zochten veel inwoners dat op. Twee populaire strandjes aan de IJssel zijn die bij molen d’Olde Zwarver en tegenover de IJsselkade benedenstrooms. Daar wordt gebaad tussen de koeien van een boer op Kampereiland. Tussen pinken om precies te zijn, jonge koeien die nog geen melk geven totdat ze gebaard hebben – vergelijkbaar met mensen. De boer laat een stier tussen de pinken lopen om de beesten te bevruchten. Alles loopt daar vrij en los wat prachtige plaatjes oplevert. Tegelijk schuilt daarin een risico waarvoor Harry Bruins, zelf boerend in de Mandjeswaard, de badgasten wil waarschuwen. Je weet niet wanneer de stier alle pinken gedekt (bevrucht) heeft. Daarna kan hij zich gaan vervelen en gaat hij zijn ”vriendinnetjes” beschermen. Twee redenen waarom hij lastig kan worden en indringers aan kan vallen. Bruins haalt in dit verband het oude gezegde aan “is tie klaar met de pinken, begint tie aan de boer”.

Het stadsfront van Kampen gezien vanaf het IJsselstrandje met badgasten, pinken èn een stier.

Aansprakelijkheid
Zowel bij d’Olde Zwarver als beneden aan de Spoorkade/Frieseweg is zwemmen officieel verboden en daarmee op eigen risico. Dat geldt ook voor het betreden van het perceel al is dat toegankelijk gemaakt en staat er zelfs een prullenbak. Als er een ongeluk gebeurt met de stier, is de aansprakelijkheid onduidelijk. Bruins vraagt het college of zij hiermee bekend is als ook met de aanwezigheid van een dekstier. ”Wie is er verantwoordelijk als er een ongeluk gebeurt met de stier en wat zijn de mogelijkheden om dit te voorkomen?”, vervolgen zijn vragen. Bruins verzoekt om recreatie op deze ”fantastische plek” te legaliseren of te voorkomen dat er een stier met pinken (los) rondloopt. In beide gevallen dient de pachter gecompenseerd te worden. Wegens vakantie was de pachter niet bereikbaar voor commentaar. Aanvankelijk dacht Bruins ook aan voorzieningen als bijvoorbeeld een aanmeersteiger of een ”koek-en-zopietent” maar later kwam hij daarop terug: ”Het spontane en pure moet blijven dus geen kermisattractie.” Voorlopig is het nog samen genieten van de IJssel. Het is het beste om de beesten met rust te laten. En misschien geen rode zwemkleding aantrekken.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x