Menno van Coehoorn ageert tegen bunkerbekladding

Menno van Coehoorn ageert tegen bunkerbekladding

Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Beschilderingen kazemat Seveningen respectloos en beschadigend

Volgens goede gewoonte wordt de kazemat van Kampen regelmatig door deze en gene beschilderd. Die gewoonte is echter helemaal niet goed volgens Stichting Menno van Coehoorn. Nu de gemeente de bunker op de landtong bij Seveningen ter beschikking heeft gesteld aan StAKK, wijst de stichting nogmaals op de schade die de verf en het achterstallig onderhoud oplevert. Bovendien is het respectloos om zo met het bijzondere monument uit de Tweede Wereldoorlog om te gaan.

Protestschildering
In opdracht van Stichting Menno van Coehoorn heeft Antje Stel afgelopen zaterdag de kazemat bij Seveningen beschilderd. Daarmee wordt een oproep gedaan om de bunker niet meer te bekladden. Per 1 november heeft de gemeente de enige resterende kazemat van Kampen aan het StAKK beschikbaar gesteld.
Deze stichting roept haar kunstenaars op om voorstellen in te dienen om in 2019 elke maand een ander schilderwerk op de bunker te maken. Het is het enigste monument dat resteert uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland waar het is toegestaan om die vrijuit te beschilderen danwel te bekladderen.

Stichting Menno vsan Coehoorn protesteert tegen het bekladden van de bunker bij Seveningen.

Kazemat
Het verdedigingswerk uit WOII is in 2009 aangewezen als gemeentelijk monument op verzoek van Menno van Coehoorn. Deze stichting zet zich in voor behoud van historische verdedigingswerken. Kampen kende twee bunkers maar die bij de De la Sablonièrekade hebben de Duitsers in oktober 1944 opgeblazen. Het bijzondere aan de resterende bunker is het feit dat die aan de overzijde van de IJssel ligt. Dat is aan oostzijde terwijl het bouwwerk onderdeel uitmaakte van een verdedegingslinie ten westen van de Stadsbrug. Vanuit beide kazematten werd de Stadsbrug bewaakt.
Vanwege de bijzondere ligging heeft de bunker een hoge monumentwaarde. Van het interieur is niets meer over en in het bouwwerk zelf is het heel smerig. De gemeente heeft juist anderhalve week geleden de toegang afgesloten met een deur en hangslot.

Kortstondig
Het protest heeft maar kort de bunker gesierd. De vrees van Antje Stel werd bewaarheid en maandag is haar protestschildering alweer overschilderd. Volgens haar kwam er zaterdag al een joch langs die aangaf niet blij te zijn dat zijn ’kunstwerk’ werd weggepoetst. ”Mijn mattie zal ook heel boos zijn,” zei hij.
Menno van Coehorn heeft de monumentencommissie erop gewezen dat de schilderkunst van StAKK op deze manier ook geen lang leven beschoren zullen zijn. Zelf geeft StAKK in haar spelregels voor het project ook al aan geen garantie te kunnen geven voor de levensduur van de geplande te schilderen portrettenserie. Dat heeft Antje Snel nu inderdaad ervaren met haar protestportret.

De enige resterende kazemat van Kampen is een gemeentelijk monument.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x