Storm blaast komst Lisa von Lübeck naar Hanzedagen af

Storm blaast komst Lisa von Lübeck naar Hanzedagen af

Hanze, Nieuws 0 Comment

Hanzeboegbeeld Wissemara nog
wel onderweg maar te laat voor vlootschouw

De twee grote reconstructies van Hanzeschepen uit Duitsland, die dè boegbeelden hadden moeten vormen van de Hanzetijd in het Havenkwartier, zullen verstek moeten laten gaan bij de grootse vlootschouw donderdagmiddag. De Lisa von Lübeck heeft na een storm bij Helgoland zelfs met averij rechtsomkeert moeten maken richting haar thuishaven in Lübeck.

kade Lübeck

Beide schepen kwamen maandagmiddag in zwaar weer terecht in de zogenaamde Duitse Bocht. Deze druk bevaren passage is al sinds de Hanzetijd berucht om de stormen die er vaak woeden. De Wissemara kwam ongeschonden uit de strijd met de golven en de wind. De Lisa von Lübeck had echter ernstige schade opgelopen aan het anker, nog los van de bemanning die een op de golvende tollend schip ook niet in de koude kleren gaat zitten. Windkracht 10 stond er beneden Cuxhaven en zo zaten storm, wind en tijd tegen.

Geen onthaal door Kamper Kogge
De Lisa kon en mocht niet meer verder varen en is op de terugweg naar Lübeck. De Wissemara heeft anderhalve dag vertraging opgelopen en de verwachting was woensdagochtend dat ze pas donderdag aan het eind van de middag zal arriveren bij Kampen. De vlootschouw (Sail-in, Einlaufparade) staat echter om drie uur gepland. De Kamper Kogge zou haar zusterschepen tegemoet varen en vanaf Urk gedrieën koers zetten naar Hanzestad Kampen. Dat plan vervalt en nu neemt de Kamper Kogge eenvoudigweg zelf aan de vlootschouw deel (zie onderaan).

Kamper Kogge

Een maatje groter dan Kamper Kogge
De Lisa von Lübeck is een reconstructie die in 2004 te water is gegaan evenals de Wissemara. Beide schepen zijn aanzienlijk groter dan de Kamper Kogge maar de Lisa is dan ook een zogenaamde kraweel, een scheepstype dat de kogge opvolgde aan het einde van de Hanzetijd. De Lisa is gebouwd op initiatief van Lisa Dräger (1920-2015), een Duitse onderneemster. Zonder vergelijkbaar scheepswrak startte ze het bouwproject in 1991. Voor de Wissemara heeft wel een scheepswrak model gestaan. In 1999 was dat gevonden bij Insel Poel ena daarom wordt de Wissemara de ’Poeler Kogge’ genoemd. Ondanks de grootte en onduidelijkheid over de ouderdom betreft het door de opbouw volgens kenners onmiskenbaar een kogge. En zo is ’ie ook nagebouwd zoals vanaf donderdagnamiddag in het Havenkwartier te zien zal zijn. Voor de Lisa rest alleen maar een bezoek aan Lübeck of de fotoreportage die Kamper Nieuws vorige maand maakte tijdens een vaartocht naar Travemunde.

Laatste nieuws
De Wissemara lijkt donderdagmorgen toch op tijd voor de vlootschouw te arriveren! Wie hun vaart volgt op MarineTraffic had deze spanning al sinds gisteren kunnen voelen. Blijkbaar hebben ze op het IJsselmeer vol gas gegeven. Als bij Kampen het zeil maar uitgaat.

Zie ook:
Vrees voor keuzestress tijdens Hanzedagen
Visuele vervuiling doet afbreuk aan bloemenpracht (Hanzekoorts)
Kamper Kogge vertrokken naar Bremerhaven (mei 2017)
Na geslaagd verblijf in Lübeck Kamper Kogge huiswaarts (mei 2016)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x