”Ken je geschiedenis”

”Ken je geschiedenis”

Geschiedenis, Nieuws 0 Comment

Burgemeester Koelewijn figureert in nieuw stripalbum

Tijdens het Kamper Stripspektakel werd het nieuwe stripalbum ’Het einde van de roofridder’ gepresenteerd. Eén van de meest bekende figuren in de strip kon toen niet aanwezig zijn. Daarom werd hem deze week het album aangeboden. Op zijn werkplek, te weten de raadszaal van het stadhuis. Burgemeester Koelewijn figureert in het stripverhaal als verteller aan zijn kleinkinderen. Paul Reichenbach hoopt zo ook minder bekende verhalen levend te houden.

Oorlogsbuit
De zware deur in de Schepenzaal van het Oude Raadshuis in het centrum van Kampen heeft bij een grote brand het achterliggende archief beschermd. Deze middeleeuwse geschiedenis kent menige Kampenaar nog wel. Dat de deur afkomstig is van oorlogsbuit, is minder bekend. Het verhaal van de heren van Voorst, die als roofridders in de middeleeuwen onze omgeving tiranniseerden, wordt verteld in het stripalbum ’Het einde van de roofridder’. In het stripalbum wordt Bort Koelewijn ten tonele gevoerd die als opa het verhaal vertelt aan zijn kleinkinderen. Paul Reichenbach tekende voor het verhaal en Dmitry Yakhovsky maakte er realistische tekeningen bij. Yakhovsky is getrouwd met Debra van der Veen die voor adviezen en aanvullend onderzoek zorg droeg.

Twee bladzijdes uit het nieuwe stripalbum ’Het einde van de roofridder’.

Educatief
Het geïllustreerde verhaal van de strijd tussen de roofridders en de gezamenlijke optrekkende legers van de bisschop van Utrecht en de steden Kampen, Deventer en Zwolle, wordt afgewisseld met langere tekstgedeeltes. Daarin wordt de geschiedenis nader geduid. Op de laatste pagina’s worden enkele foto’s getoond uit de Schepenzaal met citaten uit veroordelingen anno 1480. Het Stedelijk Museum heeft enigszins financieel bijgedragen aan de totstandkoming van het album, dat is uitgegeven door Pear Productions. Dergelijke financiële steun is onontbeerlijk voor het vervolg waarop Reichenbach hoopt. De organisator achter het Stripspektakel (zie onderaan) en bijbehorende tekenwedstrijden (zie onderaan) broedt erop om meer verhalen inzichtelijk en toegankelijk te maken via ”graphic novels”.

Geschiedenis
Bort Koelewijn werkte graag mee aan het stripalbum. ”Ken uw geschiedenis,” is zijn motto. Twee van zijn zes kleinkinderen spelen ook kort mee. Hij kon Liz (7) en Chas (5), kroost van twee verschillende dochters, verrassen met een ets, die Yakhovsky in de raadszaal tevoorschijn toverde. Speciaal voor hen signeerden Reichenbach en Yakhovsky twee albums. ’Het einde van de roofridder’ is het tweede stripverhaal geënt op Kamper historie. Tijdens de Hanzedagen werd het eerste album ’De slag om Kampen’ nagespeeld door de Ridders van de IJssel. In het nu gepresenteerde stripverhaal lijkt Ridder Dolf opnieuw te figureren maar dat is gezichtsbedrog. Ridder Dolf verschijnt vaker in het straatbeeld bij historische gebeurtenissen (zie onderaan). Het maandag overhandigde stripalbum is voor alle Kampenaren (en liefhebbers van strip en historie) bij de boekhandel verkrijgbaar voor de schappelijke prijs van €9,90. Bort Koelewijn heeft als stripfiguur een volgende (kleine) stap in zijn carrière gezet.

Dmitry Yakhovsky & Paul Reichenbach signeren hun stripalbum ’Het einde van de roofridder’.

Zie ook:
20e Kamper Stripspektakel
’Joep & Jantien’ winnende jeugdstrip
Koene ridders en ruiters tijdens historische optocht (sept. 2017)
Gevangenen Hanzedagen vrij gelaten (dec. 2017)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x