Expositie verbindt Ikonenmuseum met Stripspektakel
Kunst & Cultuur, Nieuws 23 juli 2018, 0 CommentIn ’Strip wordt ikoon!’ laten stripkunstenaars hun iconische figuren zien
Het Ikonenmuseum, net voor de Botermarkt in Kampen, heeft een nieuwe expositie ingericht. Om een verbinding te leggen met het Kamper Stripspektakel hebben diverse striptekenaars een figuur uitgelicht die voor hen heden ten dage een ikoon vormt. Ook vita-ikonen uit de vaste collectie krijgen aandacht. Feitelijk vormen die een brug van de heiligenafbeeldingen van weleer naar de stripverhalen van nu.
Vita-ikonen
In het Latijn betekent ’vita’ leven. Een vita-ikoon werpt een blik op het leven van een heilige door rondom de hoofdpersoon in het klein momenten uit zijn of haar leven weer te geven. Denk bijvoorbeeld aan de brandstapel waarop in het Franse Rouen Jeanne d’Arc in 1431 onterecht terecht werd gesteld. Enkele striptekenaars, die op zaterdag 18 augustus acte de presence zullen geven op het 20e Kamper Stripspektakel, hebben op uitnodiging van het Ikonenmuseum ook vita-iconen getekend. Daarvoor mochten ze een hedendaags iconisch figuur kiezen of iemand die voor hen een (strip)held is. Vanwege deze verbinding was Paul Reichenbach, organisator van het Stripspektakel, één van de sprekers bij de opening van de expositie afgelopen zaterdag. Reichenbach vertelde hoe indrukwekkend sommige heiligen op iconen je aan kunnen kijken. Hij had enige aarzeling bij het idee van de expositie omdat je bij striptekenaars ”nooit weet wat eruit komt door hun ongebreidelde fantasie”.
Donald Ducks
Evelien Jalving, directrice van het Ikonenmuseum, vertelde kort over het museum en Liesbeth van Es vervolgde als conservator haar verhaal. Van Es vertelde vooral de Donald Duck te kennen waarvan bij haar oma exemplaren uit de jaren vijftig lagen. Bij haar thuis liggen nu exemplaren uit de jaren tachtig. Onbedoeld legde ze een verbinding met de vierde spreker bij de opening, wethouder Van der Sloot. Als wethouder Cultuur was Irma van der Sloot gevraagd de expositie te openen. Vooraf had ze aan de redactie toegegeven geen stripliefhebber te zijn. Wel genieten haar kinderen altijd van de Donald Duck dus in huize Van der Sloot liggen veel recente exemplaren. Van der Sloot sloot aan op de Nieuwe Toren die een dag eerder rood was uitgelicht als icoon voor de ambitie tot beweging voor iedereen (zie onderaan). Vervolgens vertelde Van der Sloot hoe ”iconen teksten in de Bijbel toegankelijk maken. Ze maken strips cultuur toegankelijk. Uit onderzoek blijkt dat we heel veel weten uit de Romeinse oudheid door Asterix en Obelix.” De vertegenwoordigster van de gemeente “vindt het geweldig om te zien dat het Ikonenmuseum op deze toegankelijke manier een link legt tussen vita-ikonen en het Stripspektakel.” Dat vloeit mede voort uit het nieuwe expositiebeleid, licht Van Es toe, waarin naar meer verbinding gestreefd wordt.
Wedstrijd
Naast Paul Reichenbach en Herman Roozen, die op de foto bovenaan zijn vita-iconen toelicht, was Thom Breukel één van de aanwezige striptekenaars. Hij vertelde hoe, volgens het eerste Bijbelboek Genesis, de mens een icoon van God is, ”geschapen naar Zijn beeld en gelijkenis”. Berkel heeft zijn leven in een vita-icoon vervat en op een wand in het museum getekend. Op de foto hierboven licht hij zijn geïconiseerde levensfases toe. Tenslotte was er een wedstrijd georganiseerd waarbij kinderen en volwassenen waren uitgedaagd hun eigen vita-icoon te tekenen. Irma van der Sloot mocht de winnaars bekendmaken en de prijzen uitreiken. Leerlingen van de Engelenbergschool hadden meegedaan en van hen nam Dunga (9 jaar, ”over drie dagen 10”) trots de eerste prijs in ontvangst. Dinsdag en woensdag van 13u tot 17u en donderdag tot en met zaterdag van 10u tot 17u zijn de historische en hedendaagse vita-iconen aan de Buiten Nieuwstraat 2 te bewonderen. Inclusief de prijswinnende vita-icoon van Dunga.
Zie ook:
• Kampen sluit zich aan bij ‘Light up for inclusion’