Inclusieve samenleving bereikt Kamper Stripspektakel (video)

Inclusieve samenleving bereikt Kamper Stripspektakel (video)

Nieuws 0 Comment

Jaarlijks festijn goed bezocht door valide èn minder valide stripliefhebbers

De 21e editie van het Kamper Stripspektakel kende een grote opkomst van striptekenaars en –liefhebbers. Dit jaar waren er opvallend veel bezoekers in een rolstoel, zoals ook de hoofdrolspelers in het bij de opening gepresenteerde stripalbum. Het thema was namelijk inclusiviteit. De opening werd ludiek verstoord door Ridder Dolf die ook aandacht voor zijn nieuwe stripalbum wilde.

Toegankelijkheid
Voorgaande jaren werd het Stripspektakel geopend in de Gouden Zaal van het Stedelijk Museum, gevestigd in het Oude Raadhuis van Kampen. Dat monumentale pand stamt echter uit een tijd dat men nog geen rolstoelen kende. Daarom gaf Paul Reichenbach, samen met zijn vrouw Anja Boom de drijvende krachten achter het Stripspektakel, dit jaar het startsein in de hal van de Stadskazerne. Daarmee was de toon gezet voor toegankelijkheid.

Reichenbach gaf toe meer steken in het verleden te hebben laten vallen. Tegenover weekblad De Brug zei hij daarover: ”Als je niemand kent in een rolstoel, dan denk je zelden na over de problemen waar je dan mee te maken krijgt.” Nu had hij zich er grondig in verdiept nadat Arie van Vliet, één van de tekenaars waarmee hij veel samenwerkt, was gevraagd om een stripalbum te maken over twee kinderen in een rolstoel.

Kees-Jan van der Klooster met achter hem Paul Reichenbach.

Rolstoelhelden
Dat heeft geresulteerd in het stripverhaal over Sam en Sarah. De kinderen worden op school geplaagd met hun rolstoel maar ze laten zich niet kennen. Nadat eerst Sarah aan Sam laat zien wat je allemaal zelf kunt met en in een rolstoel, tonen ze dat vervolgens hun klasgenoten. Ze blijken volledig mee te kunnen doen en van antihelden worden Sam en Sarah rolstoelhelden. Dat tonen ook de drie gehandicapte topsporters die bij de opening waren uitgenodigd.

Eén van hen was (zittend) alpineskiër Kees-Jan van der Klooster, die het verzoek aan Van Vliet had gedaan. De meermaals medaillewinnaar op Paralympische Winterspelen is vanaf het middel verlamd geraakt na een dwarslaesie. Hij reikte het eerste exemplaar van ’Sam en Sarah – je kunt meer dan je denkt’ uit aan Dagmar Hinte. Deze basketbalster beoefent topsport vanuit haar rolstoel ten gevolge van dystrofie.

RIdder Dolf en Lambik tonen buiten het nieuwe stripalbum.

Ridderavonturen
Als derde kwam wielrenner Edwin de Wolf aan het woord, die ernstig gehandicapt raakte tijdens een militaire missie. Een landmijn kostte hem tijdelijk zijn gezichtsvermogen en blijvend zijn linkerbeen. Hij haalde prins Harry aan als warm pleitbezorger van de Invictus Games, volgend jaar in het Haagse Zuiderpark. Plots kwam Ridder Dolf binnenvallen met zijn schildknaap.

Hij wilde aandacht voor zijn nieuwe album ’Het geheime wapen’. Dat is het tweede deel in de serie ’De avonturen van ridder Dolf’ en Reichenbach verklapte dat het derde deel ook al in de pen zit. Zo werd van de rolstoelhelden binnen een brug gelegd naar de striphelden buiten, waarvan Lambik in levende lijve rond liep.

Volgens hem kende dit 21e Kamper Stripspektakel met 84 deelnemers het hoogste aantal inschrijvingen. Stripliefhebbers struinden de kraampjes af, waarvan de hoogte was aangepast voor rolstoelers. De inclusieve samenleving is nu ook geïntegreerd in het succesvolle Kamper Stripspektakel.

Zie ook:
20e Kamper Stripspektakel werd een spektakel
’Joep & Jantien’ winnende jeugdstrip op 20e Stripspektakel
Expositie verbindt Ikonenmuseum met Stripspektakel

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x