Laatste struikelsteen in stilte gelegd
Geschiedenis, Nieuws 24 november 2021, 0 CommentHendrik Jan Stoffer laatste Kamper slachtoffer WO II
Met een sobere maar mooie plechtigheid, volgens aanwezigen, is de laatste Kamper struikelsteen gelegd. Voor zijn laatste woonadres in de Geert van Woustraat is een koperkleurig steentje in de stoep gelegd voor Hendrik Jan Stoffer. Hij stierf een half jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog maar nog altijd aan de gevolgen daarvan. Stoffer was een vergeten oorlogsslachtoffer maar dat is nu rechtgezet.
Arbeitsansatz
Een onderbelicht hoofdstuk van de Tweede Wereldoorlog is de inzet van jonge mannen uit bezette gebieden voor de nazi-duitse oorlogseconomie. Op het ontduiken van deze wettelijke verplichting om Duitse arbeidskrachten te vervangen, die als soldaat dienst moesten doen, stonden straffen of represaillemaatregelen.
In november 1944 kwamen de nazi’s steeds krapper in werkkrachten te zitten. Er werden razzia’s in de Noordoostpolder gehouden om aan ‘verse’ mankracht te komen. Daarbij werd Stoffer ook opgepakt en overgebracht naar een van de kampen die vielen onder Neuengamme in Noord Duitsland, omgeving Hamburg.
Spoorloos
Stoffer was, om aan de Arbeitsansatz te ontkomen, ondergedoken in de Noordoostpolder die toen werd aangelegd. Waarschijnlijk had hij dat geregeld via Knipmeijer, die via de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders arbeidskrachten kon gebruiken in de polder. Aanvankelijk werd dit nog min of meer gedoogd door de bezetters.
Na de oorlog keerden de overlevenden van de kampen terug naar huis. Stoffer bleek echter spoorloos. Men vond hem uiteindelijk in augustus 1945 in een hospitaal in Brussel. Vandaar werd hij overgebracht naar het Stadsziekenhuis dat Kampen toen nog kende.
Vergeten
Hij was ernstig verzwakt en heeft de laatste weken van zijn leven thuis aan de Geert van Woustraat 5 doorgebracht. Daar stierf hij op 23 november 1945 en was daarmee het laatste Kamper oorlogsslachtoffer. Op de lijst van Kamper oorlogsslachtoffers kwam de naam van Stoffer nooit voor, tot groot verdriet van zijn ouders. Die gingen op 4 mei altijd naar het monument bij de dodenherdenking (zie onderaan).
Ze hebben zijn erkenning niet meer mee mogen maken toen enkele jaren geleden de Stichting Kamper Struikelstenen, met name Laurens Hooisma, op verzoek van de gemeente een nieuwe lijst oorlogsslachtoffers samenstelde.
Nagedachtenis
Zo kwamen twee jaar geleden ook de namen van Jo Leo Snoep en Toon Slurink naar boven voor wie vorig jaar struikelstenen zijn gelegd (zie onderaan). Nabestaanden van Jo Leo Snoep hadden zich zelf gemeld bij de Stichting Kamper Struikelstenen. Enkele leden van de familie, die in Amerika woont, waren overgekomen voor de onthulling van de struikelsteen.
Bij het plaatsen van de struikelsteen voor Hendrik Jan Stoffer was zijn 91-jarige broer Albert Stoffer aanwezig. Zo heeft hij de erkenning nog mogen meebeleven. Deze struikelsteen voor een, bijna, vergeten slachtoffer, staat symbolisch voor alle vergeten slachtoffers. Tevens is het de eerste struikelsteen in Kampen die geplaatst is voor onvrijwillig tewerkgestelden in Duitsland.
Zie ook:
• Jo Leo Snoep geëerd met struikelsteen (2019)
• Dankzij ArboPositief blinken de struikelstenen weer (2017)
• Gevallenen WOII herdacht en bevrijding gevierd (2018)