”Laat supermarkten voor december 2018 op zondag open gaan”

”Laat supermarkten voor december 2018 op zondag open gaan”

Nieuws, Zakelijk 0 Comment

VVD & D66 kunnen niet wachten tot ”betuttelend” college vaart maakt

Ofschoon de coalitie bij haar start toezegde de discussie over zondagsopening van winkels voort te zetten, gaat dat de oppositiepartijen VVD en D66 niet snel genoeg. Zij willen dat het college van B&W nù besluit dat supermarkten op zondag open mogen. Samen doen de partijen een oproep om dit voor december te regelen. Intussen is in het Stationskwartier een supergrootgrutter geopend, die die wens deelt, en een kleine supermarkt die toch op zondag open kan.

Maatschappelijk debat
Het debat werd aangezwengeld door D66 die eind vorig jaar met een initiatiefvoorstel kwam voor openstelling van supermarkten op zondagmiddag. In de gemeenteraad was daar geen meerderheid voor en het voorstel werd vervolgens een verkiezingsthema. Na de verkiezingen werd in het coalitieakkoord alleen het voornemen opgenomen om de discussie gemeentebreed te vervolgen. Coalitievoortrekker Jan Willem Schutte (CU) lichtte bij de presentatie van het coalitieakkoord dit punt speciaal toe (zie onderaan).
Marieke Spijkerman (VVD) heeft weer plaats genomen in de raadsbanken en stelt dat ”ondernemers, inwoners en werknemers de betutteling zat zijn.” ”We hebben nu een heel jaar lang gediscussieerd,” zegt de voormalig wethoudster, ”en het is nu tijd voor een besluit.” Fractievoorzitter Gerben Wijnja (D66) valt haar bij en stelt dat ”iedereen in Kampen deze discussie gewoon zat is.” Rond de jaarwisseling werd er uit protest een burenoliebollenactie op touw gezet (zie onderaan).

Het nieuwe, deels nog in aanbouw zijnde, winkelcentrum in het Stationskwartier.

Nieuwe supermarkten
Ironisch genoeg ging op maandag 13 augustus een hele kleine supermarkt open die zondags wel open mag gaan. Het Sparfiliaal is gevestigd bij het tankstation op Zalkerbroek en om die reden gelden er andere regels.
In de winkeltijdenwet is een vrijstellingsbesluit opgenomen dat aangeeft dat een verbod op zondagopenstelling niet geldt voor een winkel in een benzinetankstation. Strikt genomen ligt de minisuper op Kamper grondgebied, in Zalk om precies te zijn, maar praktisch gezien ligt het simpelweg aan de N50.
Tegenover deze minisuper staat een supergrootgrutter die dinsdag 18 september haar deuren opende in het Stationskwartier. De Albert Heijn XL telt een vloeroppervlakte van ruim 3000m2 en is daarmee voorbereid op de groeiende wijk bij station Kampen Zuid. In februari was de eerste paal geslagen (zie onderaan) en aan de rest van het winkelcentrum plus appartementen wordt nog druk gebouwd. Maar ook niet op zondag.

Zie ook:
Nieuwe wethouders benoemd en akkoord besproken (juni 2018)
Bouw AH XL in Stationskwartier gestart (video – feb. 2018)
Oliebollen halen bij de buren op Oudjaarsdag (nov. 2017)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x