Gescheiden routes voetgangers op Kamper Stadsbrug

Gescheiden routes voetgangers op Kamper Stadsbrug

Nieuws, Opinie 0 Comment

Symbolische maatregel ter herinnering aan coronavirus

Eind maart was er eenrichtingsverkeer ingesteld op de loopbruggen evenwijdig aan de Kamper Stadsbrug. Ruim een week geleden is dat opgeheven maar de gemeente is daarop teruggekomen. Ze heeft na een kleine opleving van het aantal besmettingen de routes weer gescheiden. De maatregel is feitelijk symbolisch van aard en bedoeld om mensen eraan te herinneren afstand te houden, zo geeft wethouder Albert Holtland indirect aan.

Kennis
Toen in maart het coronavirus uitbrak, gevolgd door restrictieve maatregelen, was er nog veel onbekend. Inmiddels weten we veel meer over het virus, zoals de wijze van verspreiding. Die geven geen aanleiding tot anderhalve meter afstand houden in de open lucht.
Desondanks blijft de Veiligheidsregio hierop hameren en gemeente Kampen heeft in lijn hiermee het eenrichtingsverkeer op de loopbruggen weer ingevoerd. Juist nadat de maatregelen vorige week werden ingetrokken, nam het aantal virusbesmettingen in Nederland toe. Halsoverkop heeft gemeente Kampen daarom de looproutes weer gescheiden.

Alert
Het coronavirus zal niet meer verdwijnen, geven deskundigen aan, maar overheden blijven proberen om de verspreiding in te dammen. Onder de maatregelen, die daaraan moeten bijdragen, valt het afstand houden van elkaar. Het effect staat ter discussie evenals de afstand die in Europese landen uiteen loopt van één tot twee meter.
Volgens wethouder Holtland zijn ”de mensen makkelijker geworden”. Thuis blijven bij verkoudheid, handen wassen en afstand houden blijft belangrijk maar ”we zien dat dat steeds minder gebeurt”, zo laat hij weten. Met het eenrichtingsverkeer worden mensen ”opnieuw alert gemaakt” op het feit dat het coronavirus nog onder ons is. Aanvullend daarop wordt ook de vervaagde blauwe belijning in de binnenstad opnieuw aangebracht, waarmee de binnenstad verder aftakelt, volgens Prikje (zie onderaan).

Vanaf het station dient men rechts van de Stadsbrug te lopen.

Ongefundeerd
De anderhalvemetermaatregel is ”onzin” volgens opiniepeiler Maurice de Hond. Volgens immunoloog dr. Carla Peeters, in het verleden werkzaam bij het RIVM, is er onvoldoende bewijs voor de afstandsregel. ”Evenmin als een verplicht mondkapje draagt het bij aan een betere gezondheid en economie”, laat ze in dagblad Trouw weten.
Andere signalen, die uit onderzoek voortkomen, zijn het geringe risico van besmetting in de open lucht of bij korte nabijheid, zoals elkaar passeren. Desondanks heeft Holtland de borden inmiddels terug laten plaatsen zodat het duidelijk is ”hoe je met voldoende afstand van elkaar over de brug kunt lopen. En daar gaat het om.”

Zie ook:
Bediening bruggen volgens winterregime (maart 2020)
Prikje ziet Kamper binnenstad aftakelen

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x