TaalChallenge tijdens Week v/d Alfabetisering (video)

TaalChallenge tijdens Week v/d Alfabetisering (video)

Nieuws, Video 0 Comment

TaalHeldenprijs ander initiatief in strijd tegen laaggeletterdheid

In de strijd tegen laaggeletterdheid worden veel initiatieven ondernomen. Deze week is uitgeroepen tot Week van de Alfabetisering en vindt de TaalChallenge plaats. Roodkapje wordt opgevoerd om mensen aan te zetten tot actie. Een doorlopend initiatief is dat van de TaalHeldenprijs. Dat is een blijk van erkenning door Stichting Lezen & Schrijven voor hen die zich inspannen voor een geletterd Nederland.

TaalChallenge
Honderden scholen en gezinnen zijn deze week de uitdaging aangegaan om leerzaam te spelen met taal. Voor dit jaar is inschrijven niet meer mogelijk. Wel kunnen de verrichtingen van andere deelnemers worden gevolgd. Zoek daarvoor op social media met #TaalChallenge.
Uitgeverij Zwijsen heeft samen met de Efteling prijzen beschikbaar gesteld voor de klassen en gezinnen die vijf dagen deelnemen aan de uitdaging. Eén van de prijzen is een weekendje naar de Efteling. In een videoboodschap komen Roodkapje en haar grootmoeder zelf aan het woord.

TaalHelden
Stichting Lezen & Schrijven reikt sinds 2015 de landelijke TaalHeldenprijzen uit. Daarmee zet ze mensen in het zonnetje die zich op een bijzondere manier inspannen voor een geletterd Nederland. De TaalHeldenprijzen worden uitgereikt door prinses Laurentien, de oprichtster van de stichting.
De stimuleringsprijs heeft als doel dat TaalHelden zich in blijven zetten voor eigen of andermans geletterdheid en voor anderen om in actie te komen tegen laaggeletterdheid. De richtlijnen en criteria voor het nomineren van TaalHelden staan genoemd bij het opgaveformulier op internet (zie onderaan).

Wethouder Van der Sluis leest voor tijdens een BoekStartochtend.

BoekStart
Er zijn drie categorieën TaalHelden: Taalcursist (laaggeletterde taalcursist en/of taalambassadeur), Taalbegeleider (begeleider van lees– en schrijfcursisten) en Bruggenbouwer (verbinder van mensen en organisaties in de aanpak van laaggeletterdheid).
Wethouder Van der Sluis toonde zich vorig jaar een taalheld tijdens een bijzondere BoekStartochtend (zie onderaan). En voor mensen die niet of slecht kunnen schrijven, lezen en/of rekenen heeft Roodkapje het volgende geleerd van haar grootmoeder: Durven is gewoon doen!

Zie ook:
Taalwandeling en inspirerende taalactiviteiten
Bijzondere BoekStartochtend met wethouder (video)
Nomineer een TaalHeld

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top