Kampenion introduceert tafeltennisrobot voor Oekraïners

Kampenion introduceert tafeltennisrobot voor Oekraïners

Gemeente, Nieuws, Sport 0 Comment

Subsidie uit Ontmoetingsfonds Ontheemden maakt aanschaf mogelijk

Sinds mei stelt de Kamper tafeltennisvereniging Kampenion op dinsdagmiddag haar faciliteiten beschikbaar voor Oekraïense vluchtelingen. Een paar weken geleden heeft de sportclub een robot aangeschaft waarmee de ontheemden een balletje kunnen slaan. Burgemeester Sander de Rouwe nam hem samen met Inessa Yermolova in gebruik.

Ontheemden
Gerard Wessels, woordvoerder van Kampenion, spreekt liever over ontheemden dan vluchtelingen. Toen de eersten in Nederland kwamen, na het uitbreken van de oorlog, zocht hij een mogelijkheid om ”invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid die ook hoort bij een sportvereniging”. Op de ledenvergadering werd besloten hun sportruimte en -middelen een dagdeel in de week beschikbaar te stellen.
Sindsdien komt een trouw groepje van vijf tot vijftien personen op dinsdagmiddag tafeltennissen, veelal vrouwen en kinderen die hun partner in de strijdbare leeftijd achter hebben gelaten. In de vakantie is de beschikbaarheid van vrijwilligers, als begeleiders of tegenstanders, kleiner en daarvoor is de oplossing gevonden in een tafeltennisrobot.

Shorty
Fabrikant van tafeltennisattributen Joola heeft in haar assortiment robotten die geautomatiseerd een balletje kunnen opwerpen. De Joola Shorty tafeltennisrobot heeft variabele snelheden, acht verschillende rotatiemogelijkheden, kan variëren in balbaan en biedt een veelvoud aan trainings- en plaatsingsmogelijkheden. In eerste instantie is het apparaat, dat zo’n zeshonderd Euro kost, ontwikkeld voor trainingsdoeleinden. Kampenion heeft ‘m aangeschaft voor de ontheemden als er weinig vrijwilligers aanwezig zijn. De Shorty heeft een afstandsbediening, vangnet, balcontainer en is eenvoudig op- en af te bouwen.

Oekraïense vluchtelingen luisteren naar burgemeester Sander de Rouwe.

Ingebruikname
Alvorens burgemeester Sander de Rouwe de robot onthulde, sprak hij een kort woordje, als ook Kampenionvoorzitter Robin Lieftink en Tonny Zweers, voorzitster van Sportraad Kampen. Een tolk vertaalde het Engels gesprokene in het Oekraïens. Halverwege het aftellen voor de onthulling in het Engels, bedacht de Rouwe de vele Oekraïense aanwezigen in hun taal te laten aftellen.
Yermolova mocht de tafeltennisrobot samen met De Rouwe als eersten in gebruik nemen. De Oekraïense is sinds maart in Nederland en speelt in eigen land op hoog niveau. Ze komt voor Kampenion uit in de competitie waarmee de sportclub een nieuw talent in haar midden heeft.

Subsidie
Kampenion heeft eerder een tafeltennisrobot gehad dus kende het bestaan van die mogelijkheid. Nadat die een paar jaar geleden kapot ging, ontbrak het geld voor een nieuwe. Met de subsidie uit het Ontmoetingsfonds Ontheemden van de gemeente kon nu een nieuwe aangeschaft worden. Een ander potje, het Solidariteitsfonds Oekraïne, was een tijdelijke regeling die gold tot en met juli en inmiddels op zou zijn.
Behalve voor de vluchtelingen uit Oekraïne, hebben ook andere vluchtelingen, die kort in sporthal De Reeve gehuisvest waren, er een paar keer gebruik van gemaakt. Maar Kampenion heet ook Kampenaren zelf welkom. Iedere zaterdagmiddag is het ”vrij spelen” en kunnen niet-leden kennismaken met de tafeltennissport. Waarbij nu gekozen kan worden voor een tegenstander van vlees en bloed of van metaal en elektronica: tafeltennisrobot Shorty.

Zie ook:
Kampenion doet mee aan ’Jeugd in Beweging’ (2018)
Internationaal succes voor TTV Kampenion (2018)
Gevluchte Oekraïense jongeren steken de handen uit de mouwen (2022)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x