Kamper testfaciliteit COVID-19 gerealiseerd en in gebruik

Kamper testfaciliteit COVID-19 gerealiseerd en in gebruik

Nieuws 0 Comment

Wethouder Van der Sluis opent lang verwachte mogelijkheid in IJsselmuiden

Lang bleef het onzeker of, en zoja wanneer, er een coronatestlocatie zou komen in gemeente Kampen. Vanmorgen is dan uiteindelijk toch in IJsselmuiden een testfaciliteit geopend voor het virus COVID-19. Samen met GGD-coördinator bemonsteringen Karin Grotenbreg gaf wethouder Jan Peter van der Sluis het startsein. Het waterschap heeft haar gebouw aan Tasveld 17 ter beschikking gesteld aan de GGD.

Geen teststraat
Vaak wordt over een teststraat gesproken en komen in de media foto’s langs van mensen die bemonsterd worden in de auto. Dat is in IJsselmuiden niet het geval. Daar stappen bezoekers uit de auto of van de fiets en lopen via een aangegeven route naar één van de testeenheden die in de loods zijn geplaatst. De GGD vraagt daarbij afstand te houden en een mondkapje te dragen.
Het pand van Waterschap Drents Overijsselse Delta is normaal gesproken in gebruik als verzamellocatie voor de vrijwillige Hoogwaterbrigade Kampen. Het materiaal ligt achterin opgeslagen en het gebouw is voor lange tijd beschikbaar. Mocht er de komende maanden een hoogwatersituatie voordoen, dan ”zoeken we een andere locatie voor de Hoogwaterbrigade”, aldus Van der Sluis.
Bij wijze van opening overhandigde de Kamper wethouder het bekende tasje met Kamper lekkernijen aan één van de testmedewerksters, die al klaar stonden, en aan Karin Grotenbreg. Zij is van huis uit verpleegkundige op het consultatiebureau en bij de reizigerszorg. Nu is ze sinds maart voor de GGD als coördinatrice werkzaam in een team dat inmiddels uit vijf coördinatoren bestaat voor alle testlocaties in regio IJsselland.

Eén van de twee testunits op de Kamper testlocatie op COVID-19 in IJsselmuiden.

Flinke groei
Volgens Grotenbreg vinden er momenteel zo’n 1500 testen per dag plaats in regio IJsselland. De nieuwe testlocatie in IJsselmuiden start met ongeveer 150 testen per dag. Het aantal medewerkers bij de GGD neemt sterk toe. Momenteel zijn er 120 mensen als tester aan het werk bij GGD IJsselland. Eind van het jaar zal het aantal fte in haar coronateam naar 260 gaan.
De GGD schaalt enorm op in het kader van de landelijke opschaling. Doel is dat iedere Nederlander inwoner zich kan laten testen met als uitgangspunt een testlocatie op maximaal 20 minuten rijden – in relatie tot de bevolkingsdichtheid in een gemeente.
De afstand tot Zwolle voldeed daar niet vanuit alle hoeken van Kampen aan hetgeen een voor overheid en GGD ongewenste drempel opwierp. Nu was uw verslaggever in ruim twintig minuten vanuit Brunnepe op het industrieterrein tussen Zwolseweg en IJssel – per fiets, over de dijk, zonder openstaande brug.
Vrijdag volgt de opening van een testlocatie in Hardenberg, volgende week in Raalte en in Steenwijk is de testlocatie verhuisd naar een plek die ”winterproof” is, aldus Grotenbreg.
Daarmee heeft regio IJsselland straks zeven vaste testlocaties. Of het aantal (geregistreerde) besmettingen in Kampen oploopt nu de drempel tot testen is verlaagd, moeten de statistieken de komende weken uitwijzen.

Zie ook:
Kamper testfaciliteit op COVID-19 in voorbereiding
IJsselland volgt Nederland inzake coronatrends
DPG GGD IJsselland spreekt raadscommissie toe

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x