De Kofferbak is niet meer

De Kofferbak is niet meer

Nieuws, Zakelijk 0 Comment

Bescheiden theater op Haatland vergde te veel werk voor te weinig mensen

Na een ”intensieve maar prachtige tijd” houdt Theater De Kofferbak op te bestaan. Alle andere (bedrijfs)activiteiten gaan gewoon door in het in 2013 neergezette nieuwe, knalrode en duurzame pand aan de Ambachtstraat. Eigenaar Joep Roth betreurt het einde van de Kofferbak maar de legio verhalen leven voort.

Stichting
Riki van Dorp zit als voorzitter van Stichting De Kofferbak bij het exitgesprek met Joep Roth. Het gespreksonderwerp is niet het vertrek van een persoon maar van hun theaterinitiatief. Samen met Joep, Hanneke (Bestebreurtje) en Jolanda (van Tuinen) vormde Riki het bestuur en zij draaiden samen met enkele vrijwilligers het bescheiden theater. Dat af en toe onbescheiden grote namen op het podium had waaronder Syb van der Ploeg & Gé Reinders en de onlangs overleden Berry Selles. Per één augustus stoppen alle activiteiten en de stichting wordt binnenkort officieel opgeheven.

De rekwisieten van Theater De Kofferbak staan ingepakt om afgevoerd te worden.

Plezier
Joep Roth, de bekende naam achter ATK RTK Kofferbak, heeft het altijd met plezier gedaan maar het werd te veel. Na het werk van de autogarage de ruimte van de Kofferbak klaar maken en na een optreden of voorstelling nog napraten – de volgende werkdag stond soms al snel voor de deur. Het idee van de Kofferbak werd geboren bij theaterliefhebber Roth, die zelf ook wel eens optreedt als presentator, toen hij een bedrijfsruimte achter ATK RTK bij kon kopen. Hij liet al eens voorstellingen spelen in de bedrijfsruimtes van ATK RTK en met de nieuwe ruimte erbij ontstond een klein theater. Roth vertelde al eerder, in een interview over de duurzaamheid die hij nastreeft (zie onderaan), hoe de naam (niet door hem bedacht) ontstaan was. Een kofferbak vormt zowel bij een auto als in het bedrijfspand het achterste deel. Dat gold ook voor het nieuwe pand. Toen moest het óf niet voortgezet worden óf professioneel. Met het besluit tot het laatste nam de Kofferbak een hoge vlucht.

Doorpakken
Zoals bij de start van de Kofferbak was doorgepakt, zo gaat het proces nu in omgekeerde richting. Van Dorp benadrukt dat er geen sprake is van een faillissement of schulden. Toen ze samen met Joep het werk op uren gezet hadden, werd met spijt de knoop doorgehakt. Achteraf gezien is de voorstelling “Warboel in het Warenhuis” eind juni de laatste geweest. Als ’social return’ werd de ruimte ook ter beschikking gesteld aan ArboPositief maar de ruimte gaat nu aan derden verhuurd worden. De herinneringen blijven. Zoals ook al tijdens voornoemd interview, komen de verhalen snel over de lippen van Roth en die zijn er legio. Mocht er zich in de toekomst nog een keer een optreden of voorstelling aandienen, dan zou die in de werkplaatsen gespeeld kunnen worden. Zoals het ging in den beginne. Theater De Kofferbak gaat terug naar af.

In de koffiebar van de Kofferbak hangt een collage met affiches van de voorstellingen.

Zie ook:
Duurzaam Haatland – ATK RTK Kofferbak (video – okt. 2017)

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top