Gratis theater in Sporthal de Reeve

Gratis theater in Sporthal de Reeve

Gemeente, Kamper Kracht, Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Voor en door mensen onderaan maatschappelijke ladder

Nog steeds moeten er soms feestjes of evenementen ingehaald worden uit de coronatijd. Zo ook de theatervoorstelling ’Zie de mens’ van de Joseph Wresinski Cultuur Stichting. De door corona geïnspireerde opstelling is behouden wat de gratis te bezoeken voorstelling een extra dimensie geeft. Vrijdagavond 17 juni is iedereen om acht uur welkom in Sporthal de Reeve bij het theater voor en door mensen in armoede.

Multicultureel
Een multicultureel theatercollectief neemt het publiek mee op een poëtische reis door de Nederlandse samenleving, zoals deze gezien en beleefd wordt door mensen aan de voet van de maatschappelijke ladder. ’Zie de mens’ is een persoonlijk document gebaseerd op autobiografische geschiedenissen uit hun leven. Eén van de spelers komt uit Kampen. Kim Mulder vertelt enthousiast over de samenwerking met regisseur Laurens Umans.
Deze begon ruim twintig jaar geleden met de stichting die armoede via cultuur bespreekbaar wil maken. Ook wil hij cultuur toegankelijk maken voor mensen in armoede. Alle theaterstukken zijn daarop gebaseerd en worden door mensen uit de doelgroep gespeeld. Zo groeide Kim op bij haar moeder in Zwolle die toen in de schuldhulpverlening zat.

Toverlantaarn
”Theater is de toverlantaarn waarmee het verhaal rond armoede en uitsluiting zichtbaar wordt.” Onder dat motto acteert de Joseph Wresinski Cultuur Stichting. Laurens schrijft doorgaans het script en koppelt dat terug aan de groep spelers. Hij geeft de spelers workshops in schrijven zodat ze leren te verwoorden wat hun beweegt. Kim is al jaren betrokken bij de stichting en schrijft tegenwoordig mee als regieassistente.
De Joseph Wresinski Cultuur Stichting brengt kwalitatief hoogwaardige theater- en muziekproducties naar plaatsen in het hele land: ”Bezoekers ervaren de echtheid van de voorstellingen. Er is herkenning en erkenning.” Om die gevoelens te delen kan men na afloop van de voorstelling met de spelers en theatermakers napraten. Dit zien ze als een eerste stap in de discussie en reflectie die wij op gang willen brengen.

Sabine als poetsvrouw in de voorstelling 'Zie de mens'.

Collage
’Zie de mens’ is een theatrale collage. Ze is geïnspireerd op autobiografische geschiedenissen uit het leven van mensen in kansarme en kwetsbare situaties. De makers van de voorstelling hebben hun eigen ervaring met armoede ingezet om de bezoeker mee te nemen naar het leven aan de voet van de maatschappelijke ladder. Daarover wordt veel gezegd, gedacht en geschreven door mensen die niet in armoede leven. De vraag is of dat een juist beeld geeft van wat mensen in armoede zelf denken en ervaren.
Mede daarom zijn ook nadrukkelijk betrokken ambtenaren uitgenodigd. Wethouder Nieke Jansen heeft toegezegd met een ambtelijke delegatie te komen. Naast gemeente Kampen maakt ook Het 8e Werk de voorstelling mogelijk. Gea Overweg, drijvende kracht daarachter, had de stichting in 2017 leren kennen via haar werk toentertijd in Lelystad. Zij nodigt iedereen van harte uit.

Zie ook:
Het 8e Werk als 3e werk van Jaap & Gea (2020)
Armoede buiten gemeente om op de kaart gezet (2018)
Bestrijding ’energiearmoede’ slaat aan (2020)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x