Blik op de Theologische Universiteit Kampen

Blik op de Theologische Universiteit Kampen

Nieuws 0 Comment

Open Dagen geven studenten een beeld van de vele (studie-) mogelijkheden


Met het nieuwe studiejaar in zicht kijken laatstejaars scholieren rond waar ze zich na de zomer op zullen storten. Ook sommige volwassen doen dat, zeker bij een theologiestudie. Tim Kamp, als (jonge) student betrokken bij de organisatie van de Open Dagen, is tevreden over de opkomst van afgelopen donderdag. Hij leidde de belangstellenden rond en wist veel te vertellen over de vaak minder bekende kanten en studiemogelijkheden van de TU Kampen.

Op de Open Dag van 12 maart was niemand afgekomen. Blijkbaar was dat nog te vroeg in het jaar. Donderdag 21 mei kwamen er verspreid over de dag ruim tien potentiële studenten een kijkje nemen. Daarnaast liepen er studenten (deel- en voltijd), leraren en medewerkers in en uit. Samen met de gemoedelijke sfeer gaf dit een gezellig en welkome sfeer bij binnenkomst. Ondanks de kleinschaligheid van de studie, heeft de TU Kampen veel faciliteiten (in historische panden), een ruim aanbod aan opleidingen en een breed internationaal netwerk. Zo zijn er contacten met, en vestigingen in, landen als Oekraïne, Australië, Indonesië, Canada en Frankrijk. Ook met predikanten en zusterkerken uit Zuid-Korea is er veel samenwerking en uitwisseling. Juist op de Open Dag was er een grote Koreaanse delegatie op bezoek die graag poseerden voor de entree.

Poseren voor de TU Kampen aan de Broederweg.

Aan het werk met het Evangelie
Onder dit motto biedt de universiteit bachelor- en masteropleidingen aan. De diverse bacheloropleidingen staan voor iedereen open, ongeacht geslacht of (niet-)kerkelijke gezindte. Dat geldt ook voor de negen algemene masteropleidingen, waaronder Oude Testament, Nieuwe Testament, kerkgeschiedenis en missionaire gemeente, welke momenteel populair is bij de studenten. De predikantsmaster staat alleen open voor mannen omdat de TU Kampen verbonden is aan de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt en diens richtlijnen volgt. Als erkende universitaire opleiding voldoet de TU Kampen ook aan de eisen die vastgelegd zijn in de Nederlandse wet op het Hoger Onderwijs inzake onderwijs, onderzoek en kennisuitwisseling. De onderwijsinstelling trekt studenten uit het hele land.

De senaatskamer van het corps.

Linnenweverspoortje
De TU Kampen beschikt over alle faciliteiten die je bij een universiteit mag verwachten, waaronder een uitgebreide bibliotheek. Deze is gevestigd achter het monumentale Linnenweverspoortje aan de Groenestraat. Dit poortje uit 1665 geeft toegang tot de voormalige kloostertuin en een voormalig klooster. Na vertrek van de kloosterlingen in de 17e eeuw werd het door het linnenweversgilde in gebruik genomen. In 1976 heeft de TU Kampen het kunnen kopen voor één gulden onder voorwaarde dat ze het zou restaureren. Dat is geschied en tevens is onopvallend erachter een nieuw gebouw geplaatst. Deze is met een kloostergang verbonden met het oude gebouw. De universiteitsbibliotheek hanteert ruime openingstijden en kent een indrukwekkende collectie. Hiervoor komt men uit alle hoeken van de wereld soms naar Kampen toe.

Bezoekers van de Open Dag worden rondgeleid langs de verschillende gebouwen.

Fides Quadrat Intellectum
Bijna even oud als de universiteit is ook het studentencorps FQI, wat staat voor ‘Het geloof boetseert het denken’. Dit is de belangrijkste en grootste studentenvereniging van de TU Kampen. Zij heeft een eigen etage in het hoofdgebouw van de universiteit aan de Broederweg. Een hoofdgebouw dat tot de Tweede Wereldoorlog dienst heeft gedaan als hotel en waarna de TU Kampen aanvankelijk als Hogeschool is gestart. Tegenover dit pand aan de Broederweg zijn, aan weerszijden van de Sint Annakapel, nog enkele gebouwen in gebruik als bibliotheek en studentenhuis.
De uitstraling van de studentensoos doet niet onder voor een bruine kroeg, inclusief lege bierflesjes. In een andere ruimte hangt achter glas het banier van FQI met aan de wand foto’s van eerdere voorzitters. FQI zorgt voor ontspanning, verdieping en onderling contact. Wat het studentenimago betreft, onderscheidt de studentenvereniging van de TU Kampen zich wellicht in het feit dat je aan de bar bij FQI minder schunnige gesprekken mag verwachten dan bij menige andere studentenvereniging.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x