Bijen krijgen steeds meer plekken in Overijssel

Bijen krijgen steeds meer plekken in Overijssel

Natuur, Nieuws 0 Comment

Bijenbeweging Overijssel opgezet om meer broodnodige plek te maken

Om de tanende bijenstand in Nederland en Overijssel te lijf te gaan, is de Bijenbeweging Overijssel opgezet. Deze zet zich in om in Overijssel plek te maken waar het goed toeven is voor de bij. Ruim de helft van de meer dan 350 verschillende soorten wilde bijen staat op de rode lijst. Het veranderende landschap doet de bij de das om.

Landschap
Volgens Michiel Poolman, ecoloog bij Landschap Overijssel (partner in de Bijenweging) is de afnemende leefomgeving van de bij funest: “Nederland kende ooit een mooi natuurlijk landschap met mooie bloemrijke hooilandjes waar veel insecten en vogels in voorkwamen. Maar veel grond in Nederland heeft een bestemming en is zo optimaal mogelijk ingericht.” Optimaal voor de mens maar niet voor de bij. Geen bloemrijke hooilandjes betekent geen nectar en stuifmeel voor de bij.
De Bijenbeweging roept daarom iedereen op tot de aanleg van bloemrijke stukjes, zogenaamde bijenplekken. Dat kan in particuliere tuinen of op natuurterreinen, landgoederen en gemeentelijke gronden oftewel overal waar voldoende ruimte is.

Bijenbeweging
“Elke stad of dorp,” aldus Poolman, “heeft wel terreinen die braak liggen, en waar niks mee gebeurt. Daar kun je ontzettend veel mee voor bijen.”. Inwoners die graag een bijenplek zouden willen aanleggen en onderhouden op hun terrein in Overijssel kunnen een beroep doen op de Bijenbeweging.
In maart ondernam gemeente Kampen actie met het besluit de bermen langs de Europa Allee en de Flevoweg te verschralen en vervolgens in te zaaien met een bloemenmengsel speciaal voor bijen (zie onderaan). Dit project zou in het najaar opgepakt worden. In de binnentuin van het Frans Walkate Archief staan al enige tijd twee bijenkasten en Arend van der Sluis plaatste twee jaar geleden bijenkasten op het dak van zijn bedrijfspand.

De binnentuin van het SNS Historisch Centrum heeft ook plek voor bijen.

Middelen
Om de plannen te kunnen uitvoeren, stelt de Bijenbeweging geld én expertise ter beschikking. Hiervoor gelden bepaalde voorwaarden zoals bijvoorbeeld aandacht voor inzaaien en aanplant van bijvriendelijke, inheemse bomen en struiken en het creëren van nestgelegenheden voor de bijen.
Overijssel maakt al volop gebruik van deze middelen. In deze provincie zijn er al 18 bijenplekken aangelegd. Iedereen met een stuk grond kan aan de slag met de aanleg van een bijenplek. Dat vergt wel voorbereiding, onderhoud én de juiste zadenmix. De plantkeuze op de bijenplek is belangrijk. Net als het creëren van nestgelegenheid. Overijsselaars met een stadstuin of alleen een balkonnetje kunnen ook wat voor de bijen betekenen door tuintje of balkon op te fleuren met planten die goed zijn voor bijen.

Samenwerking
De Bijenbeweging is een samenwerking van provincie Overijssel, Natuur en Milieu Overijssel, Landschap Overijssel, EIS Kenniscentrum Insecten, LTO Noord en Imkervereniging Nederland. Ze is aangesteld om de leefomstandigheden van bijen te verbeteren door het stimuleren van nieuwe initiatieven, bestaande te onderhouden en initiatiefnemers met elkaar te verbinden.
De eerste driejarige termijn van de Bijenbeweging zit er inmiddels bijna op. Er worden plannen gemaakt voor een vervolg. Kijk voor de laatste ontwikkelingen op www.bijenbewegingoverijssel.nl.

Zie ook:
Financiële bijdrage gemeente voor ’Bloemen voor bijen’
Andere aanpak openbaar groen
Volgende Tiny Forest komt in Flevowijk (video)
Duurzaam Haatland – ITMGroup (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x