’Toerist in eigen achtertuin’ sluit geslaagd af in Grafhorst

’Toerist in eigen achtertuin’ sluit geslaagd af in Grafhorst

Geschiedenis, Nieuws 0 Comment

Veel interesse voor laatste wandeling die bijzonder afsluit

Het eerste seizoen zit erop voor de wandelingen onder de noemer ’Toerist in eigen achtertuin’. In meerdere Kamper kernen konden inwoners als toerist hun woonomgeving verkennen. Naast Grafhorst zijn er ook wandelingen gehouden in IJsselmuiden, Brunnepe en Wilsum. De laatste in Grafhorst sloot af met een lied van Hans Houkema dat bij de ’nazit’ in De Herberg gezamenlijk werd gezongen.

Volop verhalen
”Ontdek de verhalen over Brunnepe en Grafhorst” luidde de uitnodiging van Tourist Info. Namens die organisatie had Niels Kranenburg de wandelingen georganiseerd. Alleen in Zalk was dat niet gelukt. Voor Brunnepe had hij als gids Harry van Dijk gevonden en in Grafhorst leidde de geboren en getogen ’Graffener’ Henk Zegers rond. Beide gidsen wisten volop verhalen te vertellen, soms aangevuld door een eveneens oudgediende uit het dorp. Maar in Grafhorst liep bijvoorbeeld ook iemand mee die nog maar net aan de Buitenwaarden woont.
Zij werd meteen ondergedompeld in verhalen en verwikkelingen van vroeger en nu. De wandeling in Grafhorst begon bij De Herberg, de kerk die gekocht is door een Grafhorster bedrijf om het te behouden voor het dorp (zie onderaan). Van de sigarenfabriek van Van Veen tot de bolleschuur en van de plek van de eerste Biestenmarkt tot het oorlogsmonument aan het Ganzendiep werd het hele dorp doorstoken.

Henk Zegers vertelt over de bolleschuur en de verkaveling van het land erachter.

Volop visserij
Grafhorst heeft stadsrechten om even onduidelijke redenen als Wilsum die ook heeft. Totdat het bij gemeente IJsselmuiden gevoegd werd, en later gemeente Kampen, kende Grafhorst een eigen raadhuis. Dat is nu een gemeentelijk monument dat echter niet onderhouden wordt door de gemeente. In het stadswapen staat een zalm dat de visserij symboliseert als belangrijke bron van inkomsten voor veel Graffeners van weleer.
Zij visten met punters en daarover kreeg Hans Houkema regelmatig te horen als hij met zijn punter het dorp passeerde. Hij schreef een lied over de puntervissers dat hier onderaan staat. Na de wandeling was er nog voor iedereen een hapje en een drankje. Het budget vanuit het Heropeningsfonds was net te weinig en Dorpsbelangen Grafhorst heeft dat aangevuld. Het lied van Houkema sloeg aan en werd meegezongen. Een sfeervol seizoensslot van ’Toerist eigen achtertuin’.

Zie ook:
Sluiting kerkgebouw Grafhorst definitief (2016)
Groot feest bij Van der Weerd in Grafhorst (2019 – video)
Jaarlijkse Biestemarkt aanstaande in Grafhorst (2017)

De puntervissers van Grafhorst
Hans Houkema

Heel vroeg in de morgen
de punter lag klaar
de netten, de fuiken,
de dobbers bij ‘t kaar.
Bij zon en bij regen
ze konden er tegen.
Ze hadden hun spullen
steeds goed voor elkaar.

Refrein:
En de vissers van Grafhorst die roeiden.
Hun punters die gleden maar door,
langs bloemrijke weiden
en zwaaiende meiden
en vogels die zongen in ‘t voorjaar in koor.

De boeren die hielden de visser in ‘t oog
en hield die dan even
het kaarnet omhoog
met spartelende vissen
dan kon je wel gissen,
dat de knecht met een maaltje
naar de boerderij toog.

Refrein

De vissers van Grafhorst op de Zuiderzee
voor bot en voor schol.
Daar verdiende je mee!
Soms kwam uit het westen
een stormwind ze pesten
Maar hun weerbare punters die waren oké.

Refrein

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x