Gemeenteraad bijgepraat over transformatie Koggewerf

Gemeenteraad bijgepraat over transformatie Koggewerf

Gemeente, Nieuws 0 Comment

Informatieavond ter plaatse als in vorige jaren

Vergelijkbaar met voorgaande jaren, werd er deze week een informatieavond georganiseerd op de Koggewerf. Alle fracties in de gemeenteraad waren uitgenodigd om zich ter plaatse bij te laten praten. Tegelijk konden ze de sfeer proeven bovenin de kantine van de roeisloepvereniging terwijl buiten vrijwilligers bij bouwlampen verder klusten. Er gebeurt nogal het een en ander op en met de Koggewerf.

Ontwikkelingen
Portefeuillehouder Bort Koelewijn opende de informatieavond en sprak de hoop uit dat de transformatie van de Koggewerf deze raadsperiode gereed komt. Na zijn woorden zette projectleider Jantine Sijbring de ontwikkelingen op een rijtje. Het uiteindelijke doel is te komen tot een Koggewerf als Maritiem Erfgoedcentrum IJsseldelta middels herinrichting van het terrein en de bouw van een botenloods en -helling.
Waar bezoekers nu vanaf de Noordweg de Koggewerf betreden en verderop rechtsom de twee monumentale panden lopen, daar loopt men straks rechtdoor tussen de twee gebouwen, of via het grote gebouw (Havenweg 5), het terrein op. De Koggewerf in de hoek van het oude Schokkerhuisje wordt voetgangersgebied. Het linkse (lage) pand wordt ontvangst- en boekingskantoor. Het rechtse (grote) pand krijgt een horecabestemming. Dit wordt aanbesteed en het gebouw wordt niet verkocht om voorwaarden te kunnen stellen aan het nieuwe gebruik. De twee gebouwen zijn al opgekocht door de gemeente en worden momenteel antikraak bewoond.
Achter het toekomstige horecapand is een botenloods in aanbouw (zie onderaan). Nadat het fundament gelegd is, bouwen vrijwilligers het nu af waarmee op de kosten wordt bespaard. Ook komt er nog een hellingbaan naar het water waarvoor de steigers aan de IJssel herschikt zullen worden.

Havenweg 3 en 5 zijn opgekocht en krijgen een nieuwe functie binnen het Maritiem Erfgoedcentrum.

Bottertrots
De voorzitter van Stichting Roeisloep ’Stad Kampen’ schetste kort zijn vereniging waarvan juist deze avond de één-na-oudste sloep naar Amsterdam vertrok voor een oefening in de grachtengordel aldaar. De andere twee sloepen van de vereniging zijn 66 en 118 jaar oud. De voorzitter van Stichting tot behoud van Kamper Botters vertelde met gepaste trots hoe zijn stichting het hoofd zelf boven water weet te houden, mede dankzij het geld dat de jaarlijkse Oosterwalbotterwedstrijd (zie onderaan) in het laatje brengt.
De Oude Buitenhaven is deels ingericht als historische haven en deels als passantenhaven. De Kamper Kogge komt na de herschikking buitengaats te liggen. Het businessplan is nog niet geaccordeerd en daarmee nog niet openbaar. Er is gemeentelijke en provinciale subsidie beschikbaar waarbij voor het laatste geldt dat het project voor 1 juli 2019 gerealiseerd moet zijn. Na de presentatie en korte introducties kon men buiten informeel napraten bij de te restaureren HK61 en GT29. Aan de KP32 werd die avond volop gehamerd en gebeiteld. Als alle plannen worden gerealiseerd, zit de toekomst van de Koggewerf ook gebeiteld.

De bouw van de nieuwe botenloods vordert gestaag.

Zie ook:
Start bouw botenloods markeert volgende fase (dec. 2017)
Lange avond en veel informatie (april 2015)
24e Oostwalbotterwedstrijd treft stralend weer (juni 2018)
Koggesmidse krijgt uithangbord (maart 2018)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x