Demonstratieverbod met tractoren vervallen

Demonstratieverbod met tractoren vervallen

Nieuws, Politiek, Regionaal 0 Comment

Trekkerbesluit Veiligheidsregio niet verlengd na overleg met boeren

Het verbod om te demonsteren met landbouwvoertuigen, dat vorige week afgekondigd werd, is niet verlengd door Veiligheidsregio IJsselland. Na overleg van enkele burgemeesters met vertegenwoordigers van boeren(organisaties) is dat besloten. Het recht om te demonstreren is niet in gevaar geweest maar de wijze waarop werd wel als gevaarlijk en ongewenst beschouwd waarop het ’Trekkerbesluit’ volgde.

Goed gesprek
Vrijdagochtend hebben boeren en hun vertegenwoordigers ”een goed gesprek gehad” met enkele burgemeesters. Die willen ruimte geven aan de boeren om te demonstreren en hun boodschap op een veilige manier te kunnen laten horen.
„Daarom hebben we met elkaar afgesproken”, aldus Ron König, waarnemend voorzitter van de Veiligheidsregio, „dat demonstreren mag mits dit twaalf uur van tevoren is aangekondigd bij de betreffende gemeente.” Die kan dan, in overleg met de Veiligheidsregio, voorwaarden stellen aan de demonstratie, zodat de veiligheid, openbare orde en coronaregels kunnen worden geborgd.

Afspraken
Blokkades van snelwegen en vitale voorzieningen zijn niet toegestaan evenmin als onaangekondigde acties. Mocht blijken dat demonstraties niet worden gemeld, waardoor er geen afspraken kunnen worden gemaakt, dan zal de (waarnemend) voorzitter van de Veiligheidsregio opnieuw maatregelen nemen. Dat gebeurt ook als de demonstranten zich niet houden aan de afgesproken voorwaarden van de demonstratie.
De burgemeesters van regio IJsselland hebben beloofd de afspraken, die zij met de boeren gemaakt hebben, ook te delen met de naburige Veiligheidsregio’s. Ook hebben de partijen beloofd met elkaar in contact te blijven.

Demonstrerende boeren in het centrum van Zwolle.

Trekkerbesluit
Het demonstratieverbod met landbouwvoertuigen werd vrijdag 10 juli afgekondigd. Om zes uur ‘s avonds ging dat in en zou gelden tot afgelopen vrijdagavond zes uur. Aanleiding waren enkele onaangekondigde boerendemonstraties in de week ervoor die leidden tot meerdere blokkades en verkeersonveilige situaties.
Vrijdag 10 juli werd in Zwolle een distributiecentrum van Albert Heijn geblokkeerd waardoor de bevoorrading van 230 winkels stokte. Honderden boze boeren demonstreerden die dag in onder meer Zwolle en Den Haag tegen het landbouwbeleid. Deze keer vormde de aanleiding een besluit van minister Carola Schouten om het veevoer af te knijpen. Dat plan is nog niet van tafel.

Zie ook:
Kampen laat steun boeren over aan provincie
Als boerendochter prijkt Harmke op kalender (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x